fbpx
Nyomj Entert

Régi anyagok kelnek új életre a ljubljanai Lolita Eipprova kávézóban

Egy felújítás alatt számtalan jó állapotban lévő, de hulladéknak titulált anyag landol a szemétben, ami környezetvédelmi és a pénzügyi szempontokat tekintve sem előnyös folyamat. A zöld technológiák széleskörű elterjedésére azonban még várnunk kell, alkalmazásuk pedig több időt és energiát igényel, így az építészek szívesebben fordulnak a már jól bevált módszerekhez.


A szlovén Triiije stúdió profi csapata ennek ellenére mégis a fenntarthatóbb megoldások mellett döntött és a ljubljanai Lolita Eipprova kávézó enteriőrjének tervezése során hetven százalékban régi, mentett, valamint használtan beszerzett matériákkal dolgozott. Az eredetileg lelakott és elhanyagolt állapotban lévő épület minden egyes elemét alaposan megvizsgálták és a használható csempéket, tapétákat és tükröket megtartották. A támfalakat látszólag befejezetlenül hagyták, néhány ponton pedig parkettával borították.


A berendezések esetében is az újrahasznosításra törekedtek, ezért az antik hatású asztalok mellett öreg thonet székeket is vásároltak, így teremtve klasszikus kávéházi hangulatot. Az ablakok mentén kialakított ülőfotelek kárpitján a szemfüles látogatók változatos mintájú textíliákkal találkozhatnak, melyek jól kiegészítik a bolhapiacokról beszerzett bögrék és tányérok színvilágát. A minden érzékszervünkkel játszó belső tér legfontosabb dísze kétségkívül Jaša Mrevlje Pollak képzőművész installációja, mely a bejárattal szemben, rögtön a süteményespult mellett helyezkedik el.


Fotók: Miran Kambič, Taja Košir Popovič

Lolita Eipprova | Web | Facebook | Instagram
Triiije | Web | Instagram

Forrás: Deezen

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük