Szabadidőközpont egy régi cukorgyárból

Szabadidőközpont egy régi cukorgyárból

A lengyel Żnin Cukorgyár 19. századi gyárépülete 35 hektáron terül el, és teljes átlényegülésen, illetve átalakításon ment keresztül, hogy konferencia- és szabadidőközpont formájában születhessen újjá. A létesítményt “város a városban” koncepció alapján hozták létre, éppen ezért ebben a tóparti posztindusztriális zónában megtalálható minden, ami a kényelmes tartózkodáshoz és kikapcsolódáshoz szükséges: két szállodaépület, konferenciatermek, éttermek, bárok, saját sörfőzde, mozi, SPA és vízi park.


A gyárépület a Janickiego 1. szám alatt található Żninben, ahol a cukorgyár már 1894-ben megkezdte működését. Létrehozásának kezdeményezői helyi földbirtokosok voltak, a cég testületében a németek mellett lengyelek is részt vettek. A Lengyel Népköztársaság idején a cukorgyár az egyik legnagyobb munkahely volt, és 2004-ig funkcionált eredeti szerepében.

2020-ban befejeződött a létesítmény rekonstrukciója, a fő termelőépületben szálloda épült, az egykori raktárépületeket konferencia helyszínné alakították, és éttermeket nyitottak. Az első szállodaépületben 182 szoba található, a másodikban pedig 134.

Az egykori Żnin Cukorgyár épületét konferencia- és rekreációs központtá alakították át, a beruházó tervei szerint rehabilitációs központ és orvosi rendelő is lesz a helyen. A komplexum többi része magába foglalja a Cukormúzeumot, az Optimizmus Múzeumát és egy kiskereskedelmi parkot.

Az ipari komplexum átalakítását Marek Bulak (Bulak Projekt stúdió) fejleszette ki Piotr Grochowskival (Arche Group), aki szintén a projekt egyik kulcsembere volt. A tervezésben még a Less is Core, az MML Architekci és a MIXD csapata is részt vett.

A létesítmény revitalizálását jelölték a Mies van der Rohe Award 2022 díjra, amelyben az Európai Unió legjobb épülete címért verseng.

Fotók: ONI Studio

Forrás: whiteMAD

Cukrownia Żnin | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Mit tartogat a Metaverzum a zene számára?
digitális

Mit tartogat a Metaverzum a zene számára?

A Billboard elmagyarázta, hogy miként összpontosítanak a nagy tech behemótok az online közösségi szerepvállalás jövőjére, valamint hogyan ad a zenének ez egy teljesen új teret a működéshez – és pénzszerzéshez. Mióta a Facebook október végén bejelentette, hogy mától Meta névre hallgat, nem csupán a techszakma figyelt fel rá. Az új név
Folytatódik a Highlights of Hungary sikertörténete
news

Folytatódik a Highlights of Hungary sikertörténete

Új lendülettel folyatódik a Highlights of Hungary kezdeményezés, amihez a tehetséggondozó intézményként működő Mathias Corvinus Collegium (MCC) is csatlakozik. Az MCC Fiatal Tehetség Különdíjat is alapít, amit a kiválasztott fiatal a jövő februári díjátadó gálán vehet majd át. A Highlights of Hungary évente, kategóriák nélkül díjazza a legkiválóbb magyar kreatív
Fókuszban a magyar digitális kultúra megszületése
news

Fókuszban a magyar digitális kultúra megszületése

Digitális perspektívák címmel jelent meg Magyarországon először olyan interjúkötet, ami azt vizsgálja, hogyan is kezdődött a számítógép és a digitális vizuális kultúra korszaka a magyar képzőművészetben. A Seres Szilvia által írt és szerkesztett kiadványban 2014-től 2021-ig készített beszélgetések olvashatók többek között Barabási Albert-László hálózatkutatóval, Előd Ágnes szobrászművésszel, Peternák Miklós művészettörténésszel,