fbpx
Nyomj Entert

Szabadidőközpont egy régi cukorgyárból

A lengyel Żnin Cukorgyár 19. századi gyárépülete 35 hektáron terül el, és teljes átlényegülésen, illetve átalakításon ment keresztül, hogy konferencia- és szabadidőközpont formájában születhessen újjá. A létesítményt “város a városban” koncepció alapján hozták létre, éppen ezért ebben a tóparti posztindusztriális zónában megtalálható minden, ami a kényelmes tartózkodáshoz és kikapcsolódáshoz szükséges: két szállodaépület, konferenciatermek, éttermek, bárok, saját sörfőzde, mozi, SPA és vízi park.


A gyárépület a Janickiego 1. szám alatt található Żninben, ahol a cukorgyár már 1894-ben megkezdte működését. Létrehozásának kezdeményezői helyi földbirtokosok voltak, a cég testületében a németek mellett lengyelek is részt vettek. A Lengyel Népköztársaság idején a cukorgyár az egyik legnagyobb munkahely volt, és 2004-ig funkcionált eredeti szerepében.

2020-ban befejeződött a létesítmény rekonstrukciója, a fő termelőépületben szálloda épült, az egykori raktárépületeket konferencia helyszínné alakították, és éttermeket nyitottak. Az első szállodaépületben 182 szoba található, a másodikban pedig 134. 

Az egykori Żnin Cukorgyár épületét konferencia- és rekreációs központtá alakították át, a beruházó tervei szerint rehabilitációs központ és orvosi rendelő is lesz a helyen. A komplexum többi része magába foglalja a Cukormúzeumot, az Optimizmus Múzeumát és egy kiskereskedelmi parkot.

Az ipari komplexum átalakítását Marek Bulak (Bulak Projekt stúdió) fejleszette ki Piotr Grochowskival (Arche Group), aki szintén a projekt egyik kulcsembere volt. A tervezésben még a Less is Core, az MML Architekci és a MIXD csapata is részt vett.

A létesítmény revitalizálását jelölték a Mies van der Rohe Award 2022 díjra, amelyben az Európai Unió legjobb épülete címért verseng. 

Fotók: ONI Studio

Forrás: whiteMAD

Cukrownia Żnin | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük