Szabadidőközpont egy régi cukorgyárból

Szabadidőközpont egy régi cukorgyárból

A lengyel Żnin Cukorgyár 19. századi gyárépülete 35 hektáron terül el, és teljes átlényegülésen, illetve átalakításon ment keresztül, hogy konferencia- és szabadidőközpont formájában születhessen újjá. A létesítményt “város a városban” koncepció alapján hozták létre, éppen ezért ebben a tóparti posztindusztriális zónában megtalálható minden, ami a kényelmes tartózkodáshoz és kikapcsolódáshoz szükséges: két szállodaépület, konferenciatermek, éttermek, bárok, saját sörfőzde, mozi, SPA és vízi park.


A gyárépület a Janickiego 1. szám alatt található Żninben, ahol a cukorgyár már 1894-ben megkezdte működését. Létrehozásának kezdeményezői helyi földbirtokosok voltak, a cég testületében a németek mellett lengyelek is részt vettek. A Lengyel Népköztársaság idején a cukorgyár az egyik legnagyobb munkahely volt, és 2004-ig funkcionált eredeti szerepében.

2020-ban befejeződött a létesítmény rekonstrukciója, a fő termelőépületben szálloda épült, az egykori raktárépületeket konferencia helyszínné alakították, és éttermeket nyitottak. Az első szállodaépületben 182 szoba található, a másodikban pedig 134.

Az egykori Żnin Cukorgyár épületét konferencia- és rekreációs központtá alakították át, a beruházó tervei szerint rehabilitációs központ és orvosi rendelő is lesz a helyen. A komplexum többi része magába foglalja a Cukormúzeumot, az Optimizmus Múzeumát és egy kiskereskedelmi parkot.

Az ipari komplexum átalakítását Marek Bulak (Bulak Projekt stúdió) fejleszette ki Piotr Grochowskival (Arche Group), aki szintén a projekt egyik kulcsembere volt. A tervezésben még a Less is Core, az MML Architekci és a MIXD csapata is részt vett.

A létesítmény revitalizálását jelölték a Mies van der Rohe Award 2022 díjra, amelyben az Európai Unió legjobb épülete címért verseng.

Fotók: ONI Studio

Forrás: whiteMAD

Cukrownia Żnin | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Krakkóban éled újjá Rembrandt művészete – különleges installáció a NARchitekTURA stúdiótól
poland

Krakkóban éled újjá Rembrandt művészete – különleges installáció a NARchitekTURA stúdiótól

A NARchitekTURA csapata újabb egyedi installációval lepte meg a művészetkedvelőket: a nyáron kiállított reneszánsz gyűjtemény és Botticelli Virginia története című műve után megint egy nagy múltú alkotást láthatunk rendhagyó megvilágításban. Ezúttal Rembrandt igazán kivételes festményét, A lengyel lovast csodálhatjuk meg, kicsit sem megszokott környezetben. Rembrandt alkotását ezúttal a krakkói Wawel
Buszmegálló vagy közösségi központ?
community

Buszmegálló vagy közösségi központ?

A lengyelországi Wieleńben áll egy többfunkciós, minimalista, betonból és üvegből készült épület, amit a helyiek csak “buszmegállónak” hívnak, azonban valójában sokkal fontosabb szerepet tölt be a közösség életében. A “Skwer Usług Kultury, Przystanek Edukacja” nevű projektet Wieleń egy kihaltabb részén valósították meg, amire nagyon is ráfért a revitalizálás. Szükség volt
Mindenkivel háborúzhatsz, de a szakácsoddal nem | Interjú Witold Szabłowskival
poland

Mindenkivel háborúzhatsz, de a szakácsoddal nem | Interjú Witold Szabłowskival

A már magyar nyelven is olvasható, Így etesd a diktátorod című könyv öt híres XX. századi diktátor (Szaddám Huszein, Idi Amin, Enver Hoxha, Fidel Castro és Pol Pot) szakácsát szólaltatja meg. Mi a közös az egymástól egyébként távoli országok önkényuralkodóinak szakácsaiban? Hogyan gyakoroltak önkritikát a kommunista Albániában? Mi az oka