Szakrális térből koncerthelyszín –  Hogyan születhet újjá egy templom belső tere?

Szakrális térből koncerthelyszín – Hogyan születhet újjá egy templom belső tere?

A vallási liturgiák elengedhetetlen része a zene – az orgona fenséges, már-már mennyei hangjának dallama markánsan töri meg az istentisztelet jeleneteit, de a hangszerek királynője mellett hogyan illeszthetők be ebbe a helyszínbe más zenei eszközök? A dél-csehországi České Budějovice-ben található Szent Anna templom 1988 óta a Dél-Csehországi Filharmonikusoknak ad otthont, így a miséket a hangversenyek váltották fel – ezúttal pedig nem egy akármilyen környezetben.


A cseh templom, illetve koncertterem az utóbbi időben átfogó rekonstrukción esett át, amelyet a Martin Krupauer és Jiří Střítecky által alapított Atelier A8000 tervezett. A választás pedig testhezálló volt, hiszen amellett, hogy  több mint három évtizede az egyik vezető cseh építészeti stúdióról van szó, Martin Krupauer személye is jelentősen meghatározta a terület fejlesztését. A rekonstrukció fő feladata a templom korszerű, de stílusában az eredetivel azonos kialakítása, amely a jelenlegi, megváltozott funkcióknak és elvárásoknak megfelel – kifejezetten ügyelve az akusztikára és a hőmérséklet-szabályozásra.

A fent említettek alapján az újjáépítés jelszavai az egyszerűség, szimmetria és a tisztaság voltak. A régi akusztikus mennyezetet, a nehéz függőgalériát és az oldalerkélyt minimalista elemek váltották fel, amelyek érzékenyen hangsúlyozzák a gyülekezeti terem eredeti szerkezetét. A tér kifejezését ma már az egyszerű vonalak, valamint a korlátozott anyag- és színválaszték, mint a fa és a fekete, illetve fehér tónusok adják. A szigorú színek és az esztétikai alázat összhangja a legapróbb részletekig uralkodik: az újonnan hozzáadott belső elemek fából készültek, az előtér eredeti formája és a mennyezet alatti akusztikai panelek fehérek, minden ajtó és ablak feketére van festve, a falak felületét csak az akusztikai panelek által vetett árnyékok modellezik. A belső tér legszembetűnőbb és talán legpazarabb alkotórésze a mennyezeten függő, világos “akusztikus felhők”, amelyek összessége az ég és a klasszikusan ábrázolt mennyországot idézik. A terem a korábbi elemek felszámolásával egy sokkal letisztultabb és felszabadultabb teret nyert.

A filharmonikusok elengedhetetlen igénye az akusztika javítása felé irányult, aminek a koncepció kialakításában döntő szerepe volt. A felújított térben a hang több irányban is visszaverődik, ez többek között a korábban említett akusztikus felhő-elemeknek köszönhető. Többek között a hangszerek megfelelő tárolása érdekében a korábban nem megfelelően működő klímaberendezést is felújították, emellett alapvető újítás az akusztikus faburkolat is a terem hátsó falán, amely az orgonát tükrözi.

Az Atelier A8000 kellemes környezetté alakította a teret, amely minőségi légkört teremt a hangversenyekhez – ez a projekt azért is volt különösen fontos České Budějovice városának, mert eddig nem rendelkezett ilyen szinten kialakított akusztikus térrel, amely 172 kényelmes ülőhellyel szolgál. A római katolikus Szent Anna templom alapítása 1620-ig nyúlik vissza, aminek eddig sem hétköznapi története a rekonstrukciónak köszönhetően újabb irányt vesz: a pap helyett most a karmester uralkodik.

Fotók: Ondřej Bouška

A8000 | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Czech Design

továbbiak
Like a local #9 – Fazekas Cukrászda, MAMO Gelato, Gelateria Pichler
gasztronómia

Like a local #9 – Fazekas Cukrászda, MAMO Gelato, Gelateria Pichler

Bár már nyakunkon az ősz, azért a nyár napsugarai még visszaköszönnek, így van elég motiváció egy szezonzáró fagylaltozásra a kellemesen meleg koraestéken. A város legjobb fagyizói még mindig tele pulttal várnak, ezért arra gondoltunk, folytatjuk a múltkori epizódot, és újabb három remek helyet mutatunk be, nem csak a belvárosban! Fazekas
High-tech anyagok és viselhető technológia a MOME konferenciáján
divat

High-tech anyagok és viselhető technológia a MOME konferenciáján

Vajon milyen anyagból készül majd a ruhánk húsz év múlva? Hogy tudná a designszektor anyaghasználatával is fenntarthatóbbá tenni a gazdaságot? Többek közt ezek a témák is felmerülnek a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Future Materials című konferenciáján. Életünk során óriási mennyiségű anyaggal találkozunk a ruháinkon, csomagolt élelmiszereinken, bútorainkon, használati tárgyainkon keresztül.
Lengyel kézre kerül az egyik legnagyobb régiós szállásfoglaló
east

Lengyel kézre kerül az egyik legnagyobb régiós szállásfoglaló

A lengyel tőzsdén jegyzett Wirtualna Polska Holding vásárolja meg a magyar Szallas.hu-t is üzemeltető, az elmúlt években nemzetközi szereplővé vált Szallas Groupot. A varsói székhelyű e-kereskedelmi és médiavállalat-csoport várhatóan 82 millió eurót fizet a tulajdonosi körnek. A lengyel cég bár tulajdonosa volt néhány jelentős régiós média- és e-kereskedelmi portálnak,