fbpx
Nyomj Entert

Szakrális térből koncerthelyszín – Hogyan születhet újjá egy templom belső tere?

A vallási liturgiák elengedhetetlen része a zene – az orgona fenséges, már-már mennyei hangjának dallama markánsan töri meg az istentisztelet jeleneteit, de a hangszerek királynője mellett hogyan illeszthetők be ebbe a helyszínbe más zenei eszközök? A dél-csehországi České Budějovice-ben található Szent Anna templom 1988 óta a Dél-Csehországi Filharmonikusoknak ad otthont, így a miséket a hangversenyek váltották fel – ezúttal pedig nem egy akármilyen környezetben.


A cseh templom, illetve koncertterem az utóbbi időben átfogó rekonstrukción esett át, amelyet a Martin Krupauer és Jiří Střítecky által alapított Atelier A8000 tervezett. A választás pedig testhezálló volt, hiszen amellett, hogy több mint három évtizede az egyik vezető cseh építészeti stúdióról van szó, Martin Krupauer személye is jelentősen meghatározta a terület fejlesztését. A rekonstrukció fő feladata a templom korszerű, de stílusában az eredetivel azonos kialakítása, amely a jelenlegi, megváltozott funkcióknak és elvárásoknak megfelel – kifejezetten ügyelve az akusztikára és a hőmérséklet-szabályozásra.

A fent említettek alapján az újjáépítés jelszavai az egyszerűség, szimmetria és a tisztaság voltak. A régi akusztikus mennyezetet, a nehéz függőgalériát és az oldalerkélyt minimalista elemek váltották fel, amelyek érzékenyen hangsúlyozzák a gyülekezeti terem eredeti szerkezetét. A tér kifejezését ma már az egyszerű vonalak, valamint a korlátozott anyag- és színválaszték, mint a fa és a fekete, illetve fehér tónusok adják. A szigorú színek és az esztétikai alázat összhangja a legapróbb részletekig uralkodik: az újonnan hozzáadott belső elemek fából készültek, az előtér eredeti formája és a mennyezet alatti akusztikai panelek fehérek, minden ajtó és ablak feketére van festve, a falak felületét csak az akusztikai panelek által vetett árnyékok modellezik. A belső tér legszembetűnőbb és talán legpazarabb alkotórésze a mennyezeten függő, világos “akusztikus felhők”, amelyek összessége az ég és a klasszikusan ábrázolt mennyországot idézik. A terem a korábbi elemek felszámolásával egy sokkal letisztultabb és felszabadultabb teret nyert.

A filharmonikusok elengedhetetlen igénye az akusztika javítása felé irányult, aminek a koncepció kialakításában döntő szerepe volt. A felújított térben a hang több irányban is visszaverődik, ez többek között a korábban említett akusztikus felhő-elemeknek köszönhető. Többek között a hangszerek megfelelő tárolása érdekében a korábban nem megfelelően működő klímaberendezést is felújították, emellett alapvető újítás az akusztikus faburkolat is a terem hátsó falán, amely az orgonát tükrözi. 

Az Atelier A8000 kellemes környezetté alakította a teret, amely minőségi légkört teremt a hangversenyekhez – ez a projekt azért is volt különösen fontos České Budějovice városának, mert eddig nem rendelkezett ilyen szinten kialakított akusztikus térrel, amely 172 kényelmes ülőhellyel szolgál. A római katolikus Szent Anna templom alapítása 1620-ig nyúlik vissza, aminek eddig sem hétköznapi története a rekonstrukciónak köszönhetően újabb irányt vesz: a pap helyett most a karmester uralkodik.

Fotók: Ondřej Bouška

A8000 | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Czech Design

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük