Szatén, föld, gyomor – még két hétig látogatható Kassa legmenőbb kiállítása

Szatén, föld, gyomor – még két hétig látogatható Kassa legmenőbb kiállítása

Kiss Adrian magyar–román művész Satin, Soil, Stomach című egyéni kiállítása a közelmúltban készült munkái mellett a művész új, textil alapú tárgyait és féminstallációit mutatja be, amelyek külön erre, a VUNU Galériában megrendezett kiállításra készültek.

Kiss generációjának egyik legismertebb magyarországi alkotója, aki invenciózus textilszobraival és installációval szerzett elismerést, melyek az emberi testet és korunk hibrid, poszt-természetes korszakát járják körül. Az elmúlt évtizedben olyan jellegzetes vizuális nyelvet alakított ki, amely szerves anyagokat (bőr, fa, stb.) és ősi technikákat, mint a fazekasság, kombinál gyárilag előállított szövetekkel és az ipari esztétikával, hogy új, zsigeri formát adjon a szubjektív tapasztalatnak.

A Satin, Soil, Stomach új fejezetet jelent a művész gyakorlatában. Kiss részben szakítva az eddigi munkamódszerét jellemző aprólékos tervezési eljárással, most készen talált háztartási tárgyakat, használt személyes tárgyakat és szövethulladékokat épít be műveibe, hogy egy olyan narratívát hozzon létre, amely teljesen megtölti a kiállítóteret.

A nagy méretű installáció az egykori uszoda földalatti betonterét egy konstruált, párhuzamos valósággá alakítja, ahol különböző, egymással ellentétes minőségek (pl. kézzel készített és gyárilag előállított, nőies és férfias, múlt és jövő, természetes és ipari) változó halmazai szerves módon találkoznak.

A hétköznapi tárgyak és lebomló anyagok beemelésével, melyek a múltbeli használatról tanúskodnak, és amelyek a művésznek a romániai vidéken töltött gyermekkori emlékeiből merítenek, a Satin, Soil, Stomach a letűnt idők és a hiperindusztriális jelen találkozásának helyszínévé válik, a létezés változékony, átmeneti természetéről szóló elmélkedésre kínálva lehetőséget.

Megtekinthető: 2023. június 28. – augusztus 30.

A Lipusz Lilla kurátori munkájával létrehozott kiállítás a VUNU 2022-es nyílt, nemzetközi pályázatának nyertes projektjeként valósul meg.

A Hype&Hyper korábbi interjúját Adriánnal ezen a linken olvashatod.

Adrian Kiss | Web | Instagram | Facebook

Forrás: Sajtóközlemény