Szatén, föld, gyomor – még két hétig látogatható Kassa legmenőbb kiállítása

Szatén, föld, gyomor – még két hétig látogatható Kassa legmenőbb kiállítása

Kiss Adrian magyar–román művész Satin, Soil, Stomach című egyéni kiállítása a közelmúltban készült munkái mellett a művész új, textil alapú tárgyait és féminstallációit mutatja be, amelyek külön erre, a VUNU Galériában megrendezett kiállításra készültek.

Kiss generációjának egyik legismertebb magyarországi alkotója, aki invenciózus textilszobraival és installációval szerzett elismerést, melyek az emberi testet és korunk hibrid, poszt-természetes korszakát járják körül. Az elmúlt évtizedben olyan jellegzetes vizuális nyelvet alakított ki, amely szerves anyagokat (bőr, fa, stb.) és ősi technikákat, mint a fazekasság, kombinál gyárilag előállított szövetekkel és az ipari esztétikával, hogy új, zsigeri formát adjon a szubjektív tapasztalatnak.

A Satin, Soil, Stomach új fejezetet jelent a művész gyakorlatában. Kiss részben szakítva az eddigi munkamódszerét jellemző aprólékos tervezési eljárással, most készen talált háztartási tárgyakat, használt személyes tárgyakat és szövethulladékokat épít be műveibe, hogy egy olyan narratívát hozzon létre, amely teljesen megtölti a kiállítóteret.

A nagy méretű installáció az egykori uszoda földalatti betonterét egy konstruált, párhuzamos valósággá alakítja, ahol különböző, egymással ellentétes minőségek (pl. kézzel készített és gyárilag előállított, nőies és férfias, múlt és jövő, természetes és ipari) változó halmazai szerves módon találkoznak.

A hétköznapi tárgyak és lebomló anyagok beemelésével, melyek a múltbeli használatról tanúskodnak, és amelyek a művésznek a romániai vidéken töltött gyermekkori emlékeiből merítenek, a Satin, Soil, Stomach a letűnt idők és a hiperindusztriális jelen találkozásának helyszínévé válik, a létezés változékony, átmeneti természetéről szóló elmélkedésre kínálva lehetőséget.

Megtekinthető: 2023. június 28. – augusztus 30.

A Lipusz Lilla kurátori munkájával létrehozott kiállítás a VUNU 2022-es nyílt, nemzetközi pályázatának nyertes projektjeként valósul meg.

A Hype&Hyper korábbi interjúját Adriánnal ezen a linken olvashatod.

Adrian Kiss | Web | Instagram | Facebook

Forrás: Sajtóközlemény

továbbiak
Az evangélium modern köntösben: Peter Ličko különleges világa
design

Az evangélium modern köntösben: Peter Ličko különleges világa

A szlovák illusztrátor új irányból közelíti meg a vallásos témákat, miközben építészeti háttere mélyebb dimenziót ad munkáinak. Lenyűgöző alkotásai egyedi vizuális élményt kínálnak, és kitágítják az evangélium és a hit ábrázolásának hagyományos határait. Peter eredetileg Szlovákia középső részéről származik, az egyetem után azonban Brnoban, Csehországban telepedett le, ahol azóta is
Tárgyalkotás prekoncepciók nélkül – Gréta Kušnírová kerámiái
design

Tárgyalkotás prekoncepciók nélkül – Gréta Kušnírová kerámiái

Fagylaltkelyhek, koktélpoharak és urnák – a szlovák származású Gréta Kušnírová nemcsak témaválasztásban szakít a kerámiatervezés prekoncepcióival, de szokatlan tárgyaihoz szokatlan külső is társul. Mutatjuk! A fiatal tervező jelenleg Prágában él és alkot, pontosabban a Művészeti, Építészeti és Design Akadémia (UMPRUM) kerámia- és porcelánstúdiójában folytatja tanulmányait. Mint elmesélte, gyerekkorában találkozott először az
Szirmok háza: Casa Pátios de Pétalas | Sandra Micaela Casinha
design

Szirmok háza: Casa Pátios de Pétalas | Sandra Micaela Casinha

A portugál tervező, Sandra Micaela Casinha olyan házat szeretett volna tervezni, amely organikus formáival tükrözi a természetközeliséget, illetve az ott élők feminin energiáit. A Porto keleti részén, a Gondomar negyedben található házat egy fiatal lányos család számára tervezte Sandra Micaela Casinha, és ennek értelmében elsősorban virágok inspirálták organikus formáit. Sandra