fbpx
Nyomj Entert

Szlovén újdonságokkal vár a Határtalan Design | Made in Slovenia-The Future of Living

Egy új, varázslatos helyszínen köszönti látogatóit idén a Határtalan Design kiállítás a Kiscelli Múzeum pazar templomtere bő egy hónapig ad otthont a régió egyik legjelentősebb design fórumának. Idén is megannyi tervező mutatja be különleges munkáit: 16 országból csaknem 160 alkotás képviselteti magát. A nemzetközi fesztivál sokszínűsége mellett a szervezők igyekeznek kiragadni egy-egy ország sajátos stílusú feltörekvő tehetségeit. Így született meg idén a Made in Slovenia – The Future of Living nevű szlovén designer válogatás is.

Az utóbbi években a szlovén designvilág jelentős fejlődésen ment keresztül, ezt tökéletesen alátámasztja a kiállítás részeként, de mégis kiemelten működő The Future of Living kiállítás, amiben Szlovénia legjelentősebb kortárs dizájntárgyai sorakoznak fel. A kiállított alkotások mindegyike az elmúlt két évben született és mindegyikük megkapta a Made in Slovenia kiválósági címet is, aminek célja jutalmazni és bemutatni a helyi formatervezés innovatív előrelépéseit.


A moduláris kiállítás termékeiben sok a közös: fenntarthatóak, funkcionálisak, jellemző rájuk a természet iránti rajongás és akadnak köztük olyanok is, amelyeknek társadalmilag fontos szerepvállalásuk van viszont egytől egyig a kreativitást és az üzleti látásmódot egyesítik. A válogatás kitűnően szemlélteti az Építészeti és Dizájnmúzeumban működő Kreatív Központ erőfeszítéseit, aminek célja a szlovén kulturális és kreatív szektor összekapcsolása és népszerűsítése ezek a kezdeményezések pedig elősegítik a tudomány, az üzleti ágazatok és az oktatás alkotó szellemű együttműködését. A Made in Slovenia – The Future of Living kiállítás kurátorai a ljubljanai Kreatív Központ munkatársai, Zala Košnik és Mika Cimolini, akik a nyitónapon kurátori tárlatvezetéssel várták az érdeklődőket. A Határtalan Design végéig pedig a kiállítás szervezői, Szigeti Szilvia textiltervező és Radnóti Tamás belsőépítész kalauzolják el a látogatókat a sokszínű tárlat rejtelmeibe. Emellett számos program során a formatervezés, a tánc, a képzőművészet és a zene talál egymásra, ezzel is bizonyítva a műfajok közötti átjárhatóságot.

A kiállított tárgyak egy olyan életstílus vízióját tárják elénk, amiben már nem állnak korlátlanul rendelkezésre a megszokott nyersanyagok a jövőben új termékek kialakítása válik szükségessé egy olyan generáció számára, amely egyedi megoldásokra törekszik. A kiállított alkotások között számos helyben található alapanyagokból, innovatív gyártási folyamatok által készült produktum található, amik a helyi kézművesiparon és a fenntartható technológián alapulnak. A kiállítás a haladó technológia és a kézművesipar fúziójáról, illetve a tervezők élet és természet iránti szeretetéről mesél. A Határtalan Design és a Made in Slovenia – The Future of Living november 28-ig megtekinthető a Kiscelli Múzeumban. Az esemény a Budapest Design Week programsorozat részeként valósul meg.

Határtalan Design | Web | Facebook
Kiscelli Múzeum | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Határtalan Design

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük