Designer sütemény mint fogalom? Interjú Ötvös Zsuzsannával

Designer sütemény mint fogalom? Interjú Ötvös Zsuzsannával

Bár könnyebbnek tűnik definiálni a gasztronómiát, mint a design különböző, étellel kapcsolatos irányait, egyre érthetőbbé és elfogadottabbá válik, hogy egy sütemény tervezése éppen olyan attitűdöt és szakmai hátteret igényel, mint egy bútoré vagy egy öltözéké. A kreativitás által támogatott „építkezés”, az elemek összhangjára való törekvés, és maga az alkotófolyamat semmiben sem különbözik attól, amit egy klasszikusabb médiummal dolgozó tervező csinál. Ötvös Zsuzsanna, a Laurel Budapest étterem cukrászséfje régóta foglalkozik desszertekkel, az ő segítségével jártuk körbe a témát.

Ananász, kókusz, kaffir lime, tonik (Fotó: Fekete Antonio)

Ötvös Zsuzsanna nevét talán az egész ország ismeri. Az eredetileg klasszika-filológia szakon doktorált cukrász hobbiból kezdett el csokoládéval foglalkozni, tapasztalatait pedig a 2010-ben induló Praliné Paradicsom blogon osztotta meg. 2014-ben került Szántó Tibor, azóta sajnos elhunyt csokoládékészítő mellé, és ekkor kezdte magába szippantani a bean-to-bar csokoládék végtelenül tiszta világát. 2,5 évig élt a bonbonkészítés bűvkörében, ám közben sem hagyta nyugodni korábbi kutatói attitűdje, ezért elvégezte a cukrásziskolát, közben pedig a francia cukrászatot tanulmányozta. Az egyik legfontosabb dolog, amit Tibortól tanult, hogy az ízprofil az első, a látvány pedig másodlagos, ezért ilyen szemüvegen át vizsgálta ezt a témakört is. Bár átvehette volna a csokoládéműhelyt, vonzotta az éttermi cukrászat, így került először a Baraka étterembe, Ivetic Andrej szerb-magyar cukrászséf mellé.

Fotó: Kaunitz Tamás

Itt láthatta először testközelből azt, hogy mit is jelent egy desszert, pontosabban egy tányérdesszert megtervezése. Ahhoz, hogy a tálalt fogás hibátlan legyen, nem pusztán egy létező süteményt kell darabokra bontani, majd visszaépíteni, hanem a nulladik ponttól kell újratervezni. Ezt folytatta a Laurelben is: az évek alatt kialakított egy saját tervezői metódust, amit különböző szempontok segítségével visz végig. Az elsődleges a funkció, amivel kapcsolatban az a legfontosabb kérdés, hogy mi a desszert célja? Egy degusztációs menüt kínáló étteremben például beszélünk elődesszertről, fődesszertről és petits fours-ról (vacsorát lezáró apró falatkákról) is. Az elődesszert feladata, hogy felfrissítse az ízlelőbimbókat, és bár csak pár falat, koncentráltnak kell lennie. Itt jól lehet játszani a savakkal, például a citrusokkal. Egy kiváló példa erre a jelenlegi étlapon, amikor a répatorta krémsajttal és calamansival találkozik. A fődesszert jóval hangsúlyosabb, komplexebb fogás, saját reflektorfénnyel, ami lezárja, lekerekíti a vacsorát. Ebben az esetben már lehet bátrabb a cukrász, de fontos, hogy az eredmény itt se legyen túlzó, mert megzavarja a teljességet.

Feketeszezám, shizo, meggy (Fotó: Fekete Antonio)

Második a kontextus, olyan értelemben, hogy kreációk hol jelennek meg: a normál vagy a vegán degusztációs menü részeként, esetleg pop-up jelleggel, például egy borok vagy whiskeyk köré tervezett eseményen. A harmadik az állag, amiből mindig van egy kiemelt, emellé érdemes a többit egymáshoz illően párosítani. Fontos, hogy lehetőleg mindig legyen valami, ami roppan, legyen, ami könnyed, illetve valami, ami testesebben krémes. Ezek fogyasztás közben tudnak érvényesülni, a textúrák különbözősége növeli az élményfaktort a szájban, továbbá az idegrendszerünket is jobban stimulálja. Szintén fontos szempont a szezonalitás és a személyes ízlés – egy desszert akkor lesz igazán önazonos, ha érezhető, hogy mindegyik elem magától értetődő, és nem az elvárások kedvéért választott.

Miso, szilva, gesztenye (Fotó: Fekete Antonio)

Zsuzsi szerint akkor működik egy kompozíció, ha az elemek gondosan kiválasztottak, de az összességük nem akar nagyot mondani. Túlburjánzó formák, kakofón összetevők helyett a lényeg a letisztultság és az őszinteség. Nála kezdetben mindig adott egy inspiráció, egy élmény vagy egy alapanyag, például egy végtelenül egyszerű, tradicionális osztrák desszert, a bundázott alma kóstolása. A sült almához tartozó ízjegyek, mint amilyen a karamell is, elindítja az asszociációkat. Ideális esetben egy cukrász ilyenkor flow-ba kerül, de az intuíció mellett a tapasztalataira is hagyatkozik. A karamellből könnyű eljutni a barnított vajhoz, ezeket a füstös, inkább édes ízeket azonban érdemes ellensúlyozni savval vagy sóssággal. Így kerülhet a képbe például a miso paszta umamis íze az alma természetes savassága mellett.

Alma, miso, barnavaj (Fotó: Fekete Antonio)

Az éttermi közegnek előnye egy cukrászda zártabb világához képest, hogy lehet inspirálódni a csapat szakács fejjel gondolkodó többi tagjától mind technológia, mind alapanyagok tekintetében. Például a séftől, aki olyan dolgokat használ, amit hagyományosan egy cukrász konyháján nem találunk. Zsuzsi ezzel kapcsolatban említi például a fekete fokhagymát, amit Mede Ádám séftől vett kölcsön az egyik desszertjéhez. Szakemberként mindig törekedni kell a fejlődésre, tanulásra, inspirációk gyűjtésére is, ezért sokat kóstol. Példaként a berlini, két Michelin-csillagos CODA éttermet említi (ahová nyáron maga is elmegy egy hónapra stázsolni), ahol a teljes degusztációs menüsor a desszertek köré épül, azonban a fogalmi határok kitágításával, ugyanis nem a cukor van a fókuszban. Mindezek mellett fontos, hogy sosem egy korábban érzett íz vagy állag reprodukálása a cél, inkább azok átírása, újraértelmezése.

Homoktövis, gríz, méz (Fotó: Fekete Antonio)

Zsuzsinak kiemelt szívügye, hogy teret kapjon a modern magyar cukrászat, amire jelenleg sajnos még kevés példa van. Hiába vannak ugyanis remek tehetségek és könnyedén elérhető, jó minőségű alapanyagok, többnyire vagy a tökéletesre hangolt francia vonallal vagy a megkérdőjelezhető retróval találkozunk. Február 14-én éppen ezért egy napra sütibolt nyílik a Laurelben, ahol a kedvenc klasszikus desszertjeit készíti el mono méretben, egy kis csavarral. Ebben bizonyítja, hogy a desszerttervezés nemcsak tányérra komponálva, hanem egyetlen szeletben is működik, a fenti elvek mentén. Célja, hogy élményt adjon, és ezáltal mindenki kapjon egy falatot az inspiráló múltból, modern köntösben. Lesz barackos-kamillás mézes krémes, de kínai ötfűszeres-pekándiós Eszterházy-szelet is.

Puncskocka (Fotó: Szabó Dávid)

Attól sem tart, hogy rendhagyó alapanyagokat használjon, hiszen a magyar konyhában ez egyébként is szokás. A hájas tészta például zsírral készül, amit ő nem szilvás papucshoz, hanem krémeshez használ majd. De a tepertő, sajtok vagy éppen a roppanósra pirított csirkebőr is olyan hozzávaló, amivel szívesen kísérletezik. Szeretne olyan közeget teremteni, amiben a vendégek elgondolkoznak, de közben komfortosan érzik magukat, mert ez adja meg a desszertek igazi varázslatát.

Hájas krémes (Fotó: Szabó Dávid)

Aki szeretne tőle tanulni vagy inspirációt gyűjteni, rendeljen elő a február 14-i eseményre, vagy szerezze be Zsuzsi könyveit, a Kreatív desszertiskolát vagy a Régi receptek, mai desszertek c. kötetet. Nem fog csalódást okozni!

A borítókép Szabó Dávid munkája.

továbbiak
Megfagyunk-e jövő télen?
business

Megfagyunk-e jövő télen?

Bár az idei telet túlélte Európa, a magas energiaárak, az orosz energiafüggőség, valamint a függetlenedés és forrásdiverzifikáció mind 2022-ben váltak gyakran emlegetett fogalmakká. Ezek jobbára mindenkit érintő problémák, amelyeket így, vagy úgy, de orvosolni kell. Hogy áll jelenleg az energiakrízis és milyen bökkenői vannak a hosszútávú leválásnak az orosz gázról?
Új koncepcióval futott a 11. Budapest Central European Fashion Week
design

Új koncepcióval futott a 11. Budapest Central European Fashion Week

Ezúttal nem a szokásos catwalk show-kon, hanem prezentációkon mutathatták be a magyar és régiós tervezők az új szezon kollekcióit. Február 2-6. közt ismét minden a divatról szólt Budapesten a Budapest Central European Fashion Week miatt. A megújult BCEFW fő eseménye, a tervezői prezentációk bemutatása február 4-5. között valósult meg Budapest
A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton
design

A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton

A stúdió virtuális lesz, azaz valódi díszletek helyett LED falak adják majd a hátteret, cserébe már jövőre elkészülhet. 11 millió euró értékű beruházást hajt végére a Visual Europe Group Magyarország a fóti HelloParks területén. A virtuális stúdió lényege, hogy nem kell fizikailag is felépíteni a díszleteket, hanem LED falak segítségével