Történetek Kelet-Európából | Natúr magazin

Történetek Kelet-Európából | Natúr magazin

„Kelet megérdemli a hype-ot” – mondjuk gyakran, és mindig örülünk, amikor jobbnál jobb régiós projektek igazolják állításunkat. Még nagyobb öröm, amikor azt látjuk, hogy más is így gondolja és személyes indíttatásból a helyi értékek hirdetése mellett dönt. Így tett Győrfi Rebeka is, amikor elkészítette a Natúr magazint, amely régiónk bor- és gasztroértékeit a mögöttük álló közösségeken keresztül mutatja be. Egyedi, természetes, őszinte – pont, mint egy natúr bor.

Győrfi Rebeka hosszú évek óta foglalkozik borokkal, az utóbbi négy-öt évben pedig kifejezetten a natúr boroknak szentelte figyelmét. A világ  boros eseményeit járva arra lett figyelmes, hogy Közép- és Kelet-Európa gazdag bor- és gasztrokultúrája nincs olyan mértékben reprezentálva ezeken az eseményeken, mint amennyire azt megérdemelné. Így jött az ötlet, hogy régiónk helyi értékeinek és sokszínű gasztrokultúrája egy szeletének hírét vigye egy nyomtatott magazin formájában.

„Számomra a bor művészet, valakinek az önkifejezése. Amikor ezt az ember egy kicsit jobban megérti, akkor a natúr borok nagyobb létjogosultságot nyernek számára. Ez volt az egyik nagyon fontos mondanivalóm a magazinnal” – mondja Rebeka, és ha belelapozunk a kiadványba, egyből megértjük, miről beszél. Valóban érezhető, hogy a natúr borok őszinte, természetes karaktere inspirálta a magazin hangulatát a tartalomtól a vizuális megjelenésig. Illatok, textúrák, hangok és ízek: mindenre hoz olyan példát a kiadvány, amitől nosztalgiát érezhetünk, és amitől képzeletben egy vidéki borbirtokon, a főváros autentikus kulturális helyszínein vagy a nagymama verandáján találjuk magunkat. A szövegek a hazai borászatokat és vendéglátóhelyeket a mögöttük álló, szívvel-lélekkel dolgozó emberek történetein keresztül mutatják be. Az első, Magyarországra fókuszáló számban a Bencze Birtokról, a Szóló borászatról, a Pajtáról, a Portobello Coffee & Wine-ról és az egykori Alma Nomad Bakery-ről is olvashatunk, az interjúk és személyes hangvételű írások pedig kiegészülnek hangulatfotókkal, fröccskisokossal, pogácsarecepttel, sőt, zeneajánlóval is.

„Nagyon személyesek az írások. Nagyjából úgy kell elképzelni, mintha kicsi projektek lennének egybefűzve egy magazinba, éppen ezért fontosnak tartottam, hogy minden írásnál annak személyisége, hangulata határozza meg az oldal megjelenését is.” – mondja Rebeka, akinek ötleteiből inspirálódva Kazsik Marcell tervezőgrafikus készítette el a magazin arculatát.
A natúr boros kultúra mindennel szembemegy. Jellemzően maga a borász tervezi és készíti a grafikákat, ezért sok borcímke expresszív, meghökkentő és kissé naiv, meg se próbál semmilyen ipari, piaci igénynek megfelelni – csak a saját filozófiájának, világnézetének. Nagyon őszinte mind a tartalom, mind pedig az is, ahogyan a márkát megtervezik, csomagolják és eladják. A magazinban ennek a mentalitásnak a lényegét próbáltuk megragadni, ezért én is igyekeztem a kiadványtervezési sztenderdektől elrugaszkodni – mondja Marci.

Éppen ez a „nem tervezettségből” született eklektikusság ad igazi, hiteles karaktert a magazinnak, na meg a retró irány, amely szintén egyfajta kiindulási pontként szolgált. A balatoni halsütödék krétával írt menüje, a bakelitlemezek és a polaroidfotók reneszánsza, valamint a késő szocialista hétköznapok vissza-visszaköszönő vizualitása legalább annyira inspirálta a magazin grafikai megjelenését, mint a natúr borok. 2020-at írunk, de gyakran a digitális robbanás előtti időbe vágyunk vissza: a nyolcvanas évek nosztalgiája, az analóg élet utáni sóvárgás egyre erőteljesebben képviselteti magát a popkultúrában, éppen úgy, mint az ipari gyártással és gyors kiszolgálással ellentétes törekvések a gasztronómiában. A Natúr magazin tartalomban és formában is ezt a tendenciát erősíti: az írásokat online nem, kizárólag print formában, minőségi papíron, igényes nyomtatásban olvashatjuk.

Az ötlettől a szövegíráson át a kész magazin terjesztéséig Rebeka áll a projekt mögött, de több alkotó is közreműködött a vizuális anyagokban: a kiadványban megjelenő illusztrációkat és fotókat Békefi Hanna, Csordás Ádám, Kazsik Marcell, Nagy Gábor, Tiphaine de Rougé és Rozgonyi Lia készítette. A magazin megvásárolható vagy helyben olvasható példányait megtaláljuk többek között az ISBN könyv+galéria, a Mono Art & Design, a Marlou wine bar, a Portobello, a Konyha vagy a Dorado vendéglátóegységeiben és üzleteiben is. Emellett külföldön is egyre több helyen: Barcelona könyvesboltjaiban, éttermeiben is lapul néhány példány a kiadványból, hamarosan pedig Kaliforniába, Dániába és Mexikóba is eljut a középkelet-európai életérzés. Magyarország után a következő állomás Csehország lehet…

Szerkesztő, kiadó: Győrfi Rebeka
Layout és grafika: Kazsik Marcell
Illusztrációk: Tiphaine de Rougé, Rozgonyi Lia, Békefi Hanna
Fotók: Csordás Ádám, Nagy Gábor

Natúr Magazin | Web | Instagram | Behance

továbbiak
Vigyél haza egy szeletet Labrosse sajátos Budapestjéből
art

Vigyél haza egy szeletet Labrosse sajátos Budapestjéből

Táncoló virágok, kígyóháton reggeliző fickók, kávé- és cigiszünetet tartó csiga, piros kapucnis graffitis, virágot locsoló polip: néhány olyan, egyedi Labrosse-karakter, amely 2019 nyarától kezdve egy évig minden hónapban egy-egy ikonikus budapesti épületen tűnt fel  a HYPEANDHYPER-en. Bár a Budapest by Labrosse című sorozat szeptemberben a végéhez ért, a tizenkét illusztrációt
Highlights of Hungary 2020 | Farkas Richárd
community

Highlights of Hungary 2020 | Farkas Richárd

A Pajta bisztró séfje, az „Év Ifjú Séftehetsége”-díjas Farkas Richárd személyében először van gasztronómiai területről érkező nagykövete a Highlights of Hungary-nek. Farkas Richárd számára a Vas és Zala megyei történetek kiemelten fontosak, lokálpatriótaként elsősorban a térség kimagasló teljesítményeit szeretné bemutatni. A Pajta koncepciójából fakadóan gyakran kimozdul a konyha falai
Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról
east

Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról

Heti rendszerességgel frissülő sorozatunk második részében előkerül a kávé, a bor, sőt, utolsó videónkban még az alma is, utóbbi kissé rendhagyó közegben, ezúttal lecsóban. Vajon mivel tud nagyot dobbantani egy újonnan nyíló vendéglátóhely? Mi a titka annak, hogy egy kávézó talpon maradjon? Miből merítkezik egy kávézótulajdonos vagy borász, ha mélypontra