Ukrajna felejthetetlen belsőépítészeti csodái: Virgin Izakaya Bar Odesa

Ukrajna felejthetetlen belsőépítészeti csodái: Virgin Izakaya Bar Odesa

Nem tudunk nem gondolni Ukrajnára. Rendszerint írunk a tehetséges tervezők munkáiról, most azonban úgy tűnik, hogy minden értelmét vesztette. Bízunk abban, hogy ez nincs így, ezért szolidaritásunk jeléül szeretnénk minél több most veszélyben lévő munkát bemutatni! Ezúttal a kijevi székhelyű Yodezeen építész irodát emeljük ki: az alapítók, Artem Zverev és Artur Sharf csapatukkal a sajátos stílusokat és építészeti megoldásokat keresik minden projekt során – ahogy a második Virgin Izakaya Bar tervezésekor is. A japán étterem Kijev után Odesszában nyitotta meg kapuit, 2021-ben.

Az átalakítás során a japán esztétika elveit követték, azonban megőrizték az étterem helyszínéül szolgáló, műemlékvédelem alatt alló épület értékeit. Az 1900-ban épült létesítmény három szintjén kapott helyet az 560 négyzetméteres tér, melynek része többek között egy nyitott konyha, egy bankett-terem, de még egy titkos szoba is.

Természetes anyagokat használtak, és a Japán éjszakai élet hangulatából merítettek inspirációt. Ennek eredményeképpen a belső térben meghatározó a tradicionális vörös szín, a lakkozatlan fa, a fedetlen beton és persze a jellegzetes japán díszítőelemek. A titkos szobába, vagyis a bár rejtett társalgójába pedig fekete márványlépcsők vezetnek.

A mellékhelyiségeket mesterségesen öregített tükrök, kőből készült mosdókagylók és fémrács díszítik. Maga a fém és az étterem különböző pontjait beterítő fémháló egyszerre töltenek be dekorációs és térrendező funkciót.

Fotók: Andrii Shurpenkov

Yodezeen | Web | Facebook | Instagram
Virgin Izakaya Bar Odesa | Instagram

Forrás: ArchDaily


továbbiak
NFT-művészek fogtak össze Ukrajna megsegítéséért
east

NFT-művészek fogtak össze Ukrajna megsegítéséért

Az ukrajnai helyzet hatására a művészek is összefogtak azzal a céllal, hogy támogassák Ukrajna civil lakosságát: alkotásaikkal a háború sújtotta országban élők megsegítését célzó jótékonysági szervezeteket segítik. Bár az NFT-hullám megosztó jelenség a művészet világában, a blokklánc technológia lehetővé teszi az adománygyűjtés gyors, átlátható és mindenki által nyomon követhető folyamatát.
A MOME lesz Magyarország első karbonsemleges egyeteme
news

A MOME lesz Magyarország első karbonsemleges egyeteme

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem célja, hogy 2030-ra Magyarország első nettó karbonsemleges felsőoktatási intézményévé váljon. A zöld átállást az Innovációs és Technológiai Minisztérium is aktívan támogatja. Az intézmény 2022-től teljes tevékenységét a fenntarthatóság elveivel összhangban szervezi, hogy működését tíz éven belül karbonsemlegessé tegye. A zöld átállás az egyetem működésének minden területét
Digitális vasfüggöny ereszkedik Európára | Interjú Abishur Prakashsal
digitális

Digitális vasfüggöny ereszkedik Európára | Interjú Abishur Prakashsal

Ezt a háborút legalább annyira vívják a kiber és digitális térben, mint a harctéren – fogalmaz Abishur Prakash, geopolitikai jövőkutató a Hype&Hyper-nek adott interjújában. A szakértővel a változó geopolitikai helyzetről, a digitális térben zajló háborúról, és Európa új, digitális Vasfüggönyéről beszélgettünk az orosz-ukrán háború tükrében. Mit gondol a közép-és kelet-európai