A budapesti designbisztró, ahol egy modell életébe csöppensz bele – Interjú Mészáros Zitával, a pr09re55 alapítójával

A budapesti designbisztró, ahol egy modell életébe csöppensz bele – Interjú Mészáros Zitával, a pr09re55 alapítójával

Mészáros Zita több mint húsz éve mozog otthonosan a divatszakmában modellként és stylistként. Szakmai élete nagy részét Párizsban töltötte, azonban 2019-ben átmenetileg hazaköltözött, és néhány hónapja Budapesten, a Pozsonyi út 43. szám alatt nyitotta meg a ruhamárkájának nevét viselő designbisztrót, a pr09re55-t. Aki ide látogat, az nem a megszokott bisztró- és concept store élményt kapja – sokkal inkább egy szép és finom érzékegyüttest mindabból, ami Zita ízlését formálja a gasztronómia, a design, a divat és a művészet területein. A pr09re55 megalapításáról a modellt kérdeztük!

A fotózáshoz egyeztetünk időpontot, Zita pedig pontosan dokumentálja nekünk előre, hogy hány órakor úszik napfényben a hely. Később rájövök, a célunk kicsit talán az is, hogy megragadjuk és visszaidézzük azt a pillanatot, amikor ő először látta a kiadó helyet a kirakatból. Azt az apró és otthonos helyet, ahol ma már minden egyes tárgynak története van, és ahol a kávéscsészéktől Demeter Zoltán tokaji “Hárs” Brut pezsgőjén át a megvásárolható Trudon parfümökig minden az ő ízlését tükrözi. Gyönyörű pumpás parfümösüvegből távozó illatfelhő és lüktető zene kíséretében érkezik a nagymama vintage csészéjében felszolgált habos kávé, a Kushmi tea pedig a skandináv design formajellegzetességeit magára öltő teáskannában ázik. Zita nem viccel, itt tényleg minden a különböző érzékek hangolásáról szól. Körülöttünk kincsek mindenfelé, a tekintetünk egy pillanatig sem nyugszik: Bauhaus album, G. Orwelltől az 1984, VECSEI Millinery kalapok, L.G.R kézzel készült olasz napszemüvegei és az első Sentiments ruha, amiben Zita kifutóra lépett. Néhány dolog megvásárolható, néhány nem – csak akkor tudjuk meg, ha Zitától rákérdezünk, mi az, amit szívesen elad, pontosabban ahogyan ő fogalmaz: megoszt mással. Kevés bisztrót ismerek Budapesten, ami ennyire karakteres lenne.


Hogyan jött a pr09re55 megnyitásának ötlete, és te hogyan szoktad bemutatni a helyet?

A történetben több a sorsszerűség, mint a megfontolás. Az üzlet közvetlen környékén lakom és egyik reggel megpillantottam az aranyló napfényben fürdő belső teret a kirakat mögött, a kockás kőpadlót… „Kiadó”. Ott álldogáltam, elképzeltem a belógó kristálycsillárt, a rézszegélyes márványpultot, a neonfényeket, kilim párnákat, art déco asztalokat, Thonet székeket…

A pr09re55 az „érzékek eklektikus ékszerdoboza”. Bisztró, micro galéria, teázó, olvasószoba, koktélbár, vintage sarok, parfüméria – a kínálat sokoldalú és élményorientált. Itt alapvető értékek és etikai szempontok szerint összegyűjtött tárgyak és termékek közül válogathat a vendèg, míg kellemes zene mellett kóstolgatja a bisztró finomságait.

Hogyan alakult az évek során a szakmai utad, és hogyan illeszkedik ebbe most a pr09re55?

Huszonöt éve kezdtem a divatiparban dolgozni, ebből huszonhármat töltöttem külföldön, húszat Párizsban. A Chloé ház modelljeként 2002 és 2013 között, majd Alber Elbaz mellett a Lanvin háznál 2013 és 2015 között első kézből tanultam ki a szakma minden fortélyát. 2016-ban a Francia Divatintézet Global Fashion Management Executive MBA szakán szereztem mesterdiplomát. Tizenöt éve dolgozom casting director, stylist és merchandiser pozíciókban különböző francia és amerikai márkákkal.

A pr09re55 a 2018-ban Párizsban alapított, névadó ruhamárkából organikusan kinőtt designuniverzum, amelynek alapértékei a minőség és a fenntarthatóság. E köré épül az újlipótvárosi Pozsonyi út 43. alatt található üzlet is, ami a külföldön népszerű „concept store-ok” világát idézi. Ebben a butik formátumban a bisztró résznek inkább közösségépítő szerepe van, a fő tevékenység a designuniverzum részét képező tárgyak és termékek értékesítése.

2019 óta ingázom Párizs és Budapest között, de a dinamikus csapatnak köszönhetően a pr09re55 egyre autonómabb, így hamarosan a párizsi szezonokat is zökkenésmentesen végigvihetem, és talán még néhány kincskereső hadjáratra is lesz időm. Ugyanakkor mindig fontos lesz számomra a személyes jelenlét, rengeteg érdekes és igényes emberrel volt alkalmam itt találkozni. Azt a helyet csináltam meg, ahol én is szeretnék időt tölteni.

Mi volt az enteriőr tervezésekor a koncepciód, milyen hangulatot szerettél volna teremteni?

A gyökereim és a szakmában a legjobbak mellett eltöltött hosszú évek kialakítottak bennem egy sajátos designnyelvezetet, egyfajta akcentust – ezt beszélem és ez adja a pr09re55 jellegét is. Van tíz fogalom, amivel ezt a hangulatot le tudom írni, és amelyek alapján összeválogattam a designelemeket és a termékeket is: eklektikus, világutazó, ínyenc, bohém, vintage, ritkaság, elegancia, dekadencia, finomság, játék. Art déco, keleti szőnyeg, bőr, króm, kristálycsillár, bársony, márvány, zöld növények, neonfény – ezek finom, óvatos adagolása és elhelyezése alkot egységet. A térben eladó és nem eladó, ún. kiállítási tárgyak váltogatják egymást. A termékek, amelyek az üzletben találhatóak a pezsgőtől a sajtválogatáson át a parfümökig mind személyes kedvencek, és a minőség, a fenntarthatóság, illetve a kézművesség értékeit képviselik.

Melyik az a három elem a térben, amelyek története kiemelten fontos számodra?

Az egyik a nagymamám hetvenöt éves csészéje – van vendégünk, aki csak abból hajlandó inni a habos kávét. Hasonlóan fontos számomra a hatvanas évekbeli üveg-réz, virágos Sputnik falilámpa, ami a lépcsőfordulóban vezet a fenti vintage sarok felé. Álmom volt egy ilyen darab és ez volt a legelső kincs, amit Budapesten találtam. Kedvencem továbbá a fekete kockás kőpadló is, ez volt a régen itt üzemelő fodrászat burkolata. Egyértelmű volt, hogy meg kell tartani, szervesen hozzátartozik a térhez – alátámasztja az enteriőr eklektikusságát és azt a hitemet, hogy a régit érdemes ápolni akkor is, ha nyitottak vagyunk az újra.

Április 30-ig Nagy Boglárka Vive La Femme című kiállítása látogatható a pr09re55-ben.

Fotók: Gaál Dániel

pr09re55 | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Egészséges snackek Kelet-Európából | TOP 5
east

Egészséges snackek Kelet-Európából | TOP 5

Egy önfeledt hangulatban eltöltött este a barátokkal; egy fárasztó nap kipihenése a kanapén elterülve; a szinte végtelennek tűnő, munkával és tanulással töltött órák közben pár percnyi kikapcsolódás: mind olyan pillanatok, amikor igazán jóleshet valamilyen finom ropogtatnivaló. Az élvezetes nassolás után azonban gyakran van bűntudatunk, hiszen a különböző mesterséges ízfokozókkal készült
Ezeket várjuk a Velencei Biennálén | A régióban 1.
poland

Ezeket várjuk a Velencei Biennálén | A régióban 1.

2022-ben újra a művészet körül forog minden Velencében, hiszen április 23-án startol az 59. Velencei Biennálé. Most induló sorozatunkban a régió és a nemzetközi színtér legizgalmasabbnak ígérkező projektjei közül mutatjuk be hétről hétre, hogy mi melyik kiállításokat, hivatalos kísérő eseményeket és pavilonokat várjuk legjobban. Tartsatok velünk, és az első részben
Kicsit retro, kicsit punk – Íme, a Look Back and Laugh könyvkiadó
grafika

Kicsit retro, kicsit punk – Íme, a Look Back and Laugh könyvkiadó

Kicsit retro, kicsit punk – Zoran Pungerčar ezt az életérzést a tipográfia és a rizo nyomtatás őszinte csodálatával társította, hogy létrehozza saját művészeti könyvkiadóját. A projekt kísérletező és szabad filozófiáját annak elnevezése is magában hordozza, a kiadó ugyanis egy Minor Threat dalból kapta a nevét. Íme, a Look Back and Laugh!