fbpx
Nyomj Entert

A budapesti designbisztró, ahol egy modell életébe csöppensz bele – Interjú Mészáros Zitával, a pr09re55 alapítójával

Mészáros Zita több mint húsz éve mozog otthonosan a divatszakmában modellként és stylistként. Szakmai élete nagy részét Párizsban töltötte, azonban 2019-ben átmenetileg hazaköltözött, és néhány hónapja Budapesten, a Pozsonyi út 43. szám alatt nyitotta meg a ruhamárkájának nevét viselő designbisztrót, a pr09re55-t. Aki ide látogat, az nem a megszokott bisztró- és concept store élményt kapja – sokkal inkább egy szép és finom érzékegyüttest mindabból, ami Zita ízlését formálja a gasztronómia, a design, a divat és a művészet területein. A pr09re55 megalapításáról a modellt kérdeztük!

A fotózáshoz egyeztetünk időpontot, Zita pedig pontosan dokumentálja nekünk előre, hogy hány órakor úszik napfényben a hely. Később rájövök, a célunk kicsit talán az is, hogy megragadjuk és visszaidézzük azt a pillanatot, amikor ő először látta a kiadó helyet a kirakatból. Azt az apró és otthonos helyet, ahol ma már minden egyes tárgynak története van, és ahol a kávéscsészéktől Demeter Zoltán tokaji “Hárs” Brut pezsgőjén át a megvásárolható Trudon parfümökig minden az ő ízlését tükrözi. Gyönyörű pumpás parfümösüvegből távozó illatfelhő és lüktető zene kíséretében érkezik a nagymama vintage csészéjében felszolgált habos kávé, a Kushmi tea pedig a skandináv design formajellegzetességeit magára öltő teáskannában ázik. Zita nem viccel, itt tényleg minden a különböző érzékek hangolásáról szól. Körülöttünk kincsek mindenfelé, a tekintetünk egy pillanatig sem nyugszik: Bauhaus album, G. Orwelltől az 1984, VECSEI Millinery kalapok, L.G.R kézzel készült olasz napszemüvegei és az első Sentiments ruha, amiben Zita kifutóra lépett. Néhány dolog megvásárolható, néhány nem – csak akkor tudjuk meg, ha Zitától rákérdezünk, mi az, amit szívesen elad, pontosabban ahogyan ő fogalmaz: megoszt mással. Kevés bisztrót ismerek Budapesten, ami ennyire karakteres lenne.


Hogyan jött a pr09re55 megnyitásának ötlete, és te hogyan szoktad bemutatni a helyet?

A történetben több a sorsszerűség, mint a megfontolás. Az üzlet közvetlen környékén lakom és egyik reggel megpillantottam az aranyló napfényben fürdő belső teret a kirakat mögött, a kockás kőpadlót… „Kiadó”. Ott álldogáltam, elképzeltem a belógó kristálycsillárt, a rézszegélyes márványpultot, a neonfényeket, kilim párnákat, art déco asztalokat, Thonet székeket…

A pr09re55 az „érzékek eklektikus ékszerdoboza”. Bisztró, micro galéria, teázó, olvasószoba, koktélbár, vintage sarok, parfüméria – a kínálat sokoldalú és élményorientált. Itt alapvető értékek és etikai szempontok szerint összegyűjtött tárgyak és termékek közül válogathat a vendèg, míg kellemes zene mellett kóstolgatja a bisztró finomságait.

Hogyan alakult az évek során a szakmai utad, és hogyan illeszkedik ebbe most a pr09re55?

Huszonöt éve kezdtem a divatiparban dolgozni, ebből huszonhármat töltöttem külföldön, húszat Párizsban. A Chloé ház modelljeként 2002 és 2013 között, majd Alber Elbaz mellett a Lanvin háznál 2013 és 2015 között első kézből tanultam ki a szakma minden fortélyát. 2016-ban a Francia Divatintézet Global Fashion Management Executive MBA szakán szereztem mesterdiplomát. Tizenöt éve dolgozom casting director, stylist és merchandiser pozíciókban különböző francia és amerikai márkákkal.

A pr09re55 a 2018-ban Párizsban alapított, névadó ruhamárkából organikusan kinőtt designuniverzum, amelynek alapértékei a minőség és a fenntarthatóság. E köré épül az újlipótvárosi Pozsonyi út 43. alatt található üzlet is, ami a külföldön népszerű „concept store-ok” világát idézi. Ebben a butik formátumban a bisztró résznek inkább közösségépítő szerepe van, a fő tevékenység a designuniverzum részét képező tárgyak és termékek értékesítése.

2019 óta ingázom Párizs és Budapest között, de a dinamikus csapatnak köszönhetően a pr09re55 egyre autonómabb, így hamarosan a párizsi szezonokat is zökkenésmentesen végigvihetem, és talán még néhány kincskereső hadjáratra is lesz időm. Ugyanakkor mindig fontos lesz számomra a személyes jelenlét, rengeteg érdekes és igényes emberrel volt alkalmam itt találkozni. Azt a helyet csináltam meg, ahol én is szeretnék időt tölteni.

Mi volt az enteriőr tervezésekor a koncepciód, milyen hangulatot szerettél volna teremteni?

A gyökereim és a szakmában a legjobbak mellett eltöltött hosszú évek kialakítottak bennem egy sajátos designnyelvezetet, egyfajta akcentust – ezt beszélem és ez adja a pr09re55 jellegét is. Van tíz fogalom, amivel ezt a hangulatot le tudom írni, és amelyek alapján összeválogattam a designelemeket és a termékeket is: eklektikus, világutazó, ínyenc, bohém, vintage, ritkaság, elegancia, dekadencia, finomság, játék. Art déco, keleti szőnyeg, bőr, króm, kristálycsillár, bársony, márvány, zöld növények, neonfény – ezek finom, óvatos adagolása és elhelyezése alkot egységet. A térben eladó és nem eladó, ún. kiállítási tárgyak váltogatják egymást. A termékek, amelyek az üzletben találhatóak a pezsgőtől a sajtválogatáson át a parfümökig mind személyes kedvencek, és a minőség, a fenntarthatóság, illetve a kézművesség értékeit képviselik.

Melyik az a három elem a térben, amelyek története kiemelten fontos számodra?

Az egyik a nagymamám hetvenöt éves csészéje – van vendégünk, aki csak abból hajlandó inni a habos kávét. Hasonlóan fontos számomra a hatvanas évekbeli üveg-réz, virágos Sputnik falilámpa, ami a lépcsőfordulóban vezet a fenti vintage sarok felé. Álmom volt egy ilyen darab és ez volt a legelső kincs, amit Budapesten találtam. Kedvencem továbbá a fekete kockás kőpadló is, ez volt a régen itt üzemelő fodrászat burkolata. Egyértelmű volt, hogy meg kell tartani, szervesen hozzátartozik a térhez – alátámasztja az enteriőr eklektikusságát és azt a hitemet, hogy a régit érdemes ápolni akkor is, ha nyitottak vagyunk az újra.

Április 30-ig Nagy Boglárka Vive La Femme című kiállítása látogatható a pr09re55-ben.

Fotók: Gaál Dániel

pr09re55 | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük