A Magyar Zene Háza lett az év épülete

A Magyar Zene Háza lett az év épülete

Ezúttal a világ egyik legrangosabb építészeti díját, az Architectural MasterPrize-t hozta el Sou Fujimoto budapesti épülete.


Az amerikai alapítású Architectural MasterPrize Architectural Design of the Year kategóriájában a szakmai zsűri az év elején megnyílt Magyar Zene Házát szavazta meg a legjobbnak, tehát az építészeti fődíjat hozta el a budapesti középület. Ezzel nemcsak Magyarország legtöbbet díjazott építménye lett (a korábbi díjakról többek közt itt írtunk), de Európában is az élmezőnybe tartozik.

Az elismerést Baán László, a projekt miniszteri biztosa vette át csütörtökön a bilbaói Guggenheim Múzeumban rendezett ünnepségen. A helyszín szimbolikus jelentőségű, hiszen az idén épp 25 éves múzeum maga is a világ legtöbbet díjazott és legikonikusabb épületévé vált.

Baán László a díjátadón köszönetet mondott a Magyar Zene Háza tervezőjének, Suo Fujimotónak, akinek a városligeti helyszínre álmodott építészeti remekműve immár a magyar főváros különlegesen gazdag építészeti örökségének szerves része lett. Olyan külhoni mesterek által az elmúlt száz-százötven évben tervezett budapesti építészeti alkotásokhoz hasonlóan, mint  a város egyik jelképévé vált Lánchíd vagy akár a Magyar Tudományos Akadémia, a Vígszínház és a Nyugati pályaudvar épületei.

Forrás: turizmus.com
Fotók: Magyar Zene Háza

továbbiak
Ha eddig úgy gondoltad, hogy unalmas buszra várni
design

Ha eddig úgy gondoltad, hogy unalmas buszra várni

Leleményes megoldás született a Brno mellett fekvő Kobeřicében. A hétszáz fős községnek az Atelier Walter építészei egy többfunkciós gyöngyszemet terveztek, ahol a várakozás idejét akár egy kis terepszemlével is el lehet tölteni. Az Atelier Walter építész iroda egy kompakt buszmegállót álmodott meg, amely méretétől függetlenül megannyi kreatív elemet tartogat magában.
A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton
design

A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton

A stúdió virtuális lesz, azaz valódi díszletek helyett LED falak adják majd a hátteret, cserébe már jövőre elkészülhet. 11 millió euró értékű beruházást hajt végére a Visual Europe Group Magyarország a fóti HelloParks területén. A virtuális stúdió lényege, hogy nem kell fizikailag is felépíteni a díszleteket, hanem LED falak segítségével
Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?
design

Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?

A Persian Pillow projekt alkotója a Midjourney segítségével modellezte le, hogyan épülhettek az ókori piramisok – csak ezúttal párnákból. Egy AI művész, Ulises vett egy mindenki otthonában megtalálható tárgyat, a párnát, és felépítette belőle az ókori világ legnagyobb csodáit. A rejtélyes módon épült, kolosszális piramisok az ő képein ugyan kicsit humorossá,