Apró örömök: Kelet-Európa különleges édességmanufaktúrái | TOP 5

Apró örömök: Kelet-Európa különleges édességmanufaktúrái | TOP 5

Nem túlzás azt állítani, hogy az édesség olyan élvezet, ami nélkül rossz lenne élni. Az emberek azonban ebben is különbözőek és egyedi igényeik vannak. Mai válogatásunkban olyan kézműves manufaktúrákat mutatunk be röviden, amelyek az édesség iránti szenvedélyüket művészi szintre emelték.


ARKMEN | Ukrajna

A cég ukrajnai székhelyű, de igyekszik külföldi piacokon is jelen lenni, így például már több lengyelországi bolt polcán is megtalálhatók a termékeik. Fő profiljuk a diótermesztés, amely az ország egyik legértékesebb erőforrása. Ezt szerették volna továbbvinni, így született meg az ARKMEN. Kínálatukban csokiba mártott dióféléket, kókuszt és egyéb gyümölcsöket találunk, amelyek az egyedi és modern csomagolásnak köszönhetően még inkább kihangsúlyozzák a termékek helyi specialitását. A fiatalos csapat az állandó megújulásra törekszik, ezért nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a weboldaluk egyedi designja is ezt tükrözze.


Harlequin | Magyarország

A Harlequin márkát már korábban is bemutattuk a Hype&Hyper hasábjain. A manufaktúra repertoárjában minőségi alapanyagokból készült egyedi külsejű, különleges csokoládétat és bonbonokat találunk. A nemzetközileg is elismert cég az édességfogyasztást maradandó élménnyé szeretné tenni a vásárlók számára, így az ízek mellett különleges illatokat és színeket használnak, illetve minden egyes terméket egyedi csomagolással látnak el. Az elkészített édességek palettája meglehetősen széles, a klasszikus csokoládétípusoktól egészen a mogyorós, mandulás vagy éppen citrusos, chilis ízvilágig minden megtalálható a kínálatukban.


Kristyjan Chocolatiers | Csehország

A Kristyjan Chocolatiers-t egy házaspár, Kristýna és Jan alapította, akik úgy döntöttek, hogy nevük egyesítése mellett – ami egyben márkanevük is lett – szeretnék összekötni a munkájukat is, és ezen a téren is megosztani egymással mindazt, amit az életről gondolnak. Így születetett a csokoládét és pralinét forgalmazó kézműves boltjuk. Kínálatukban a legkülönbözőbb típusú és fajtájú édességek szerepelnek, amelyek mindig az évszaknak megfelelő szezonális alapanyagokból készülnek tetszés szerint. Minden termékük átgondolt ízvilágú, emellett pedig szemet gyönyörködtető. Hitvallásuk szerint a köztük lévő harmóniát a csokoládéik is visszaadják, sőt egy magasabb szintre emelik.


Čokoladnica | Szlovénia

A csokoládébolt házi készítésű különlegességeket kínál a világ egyik legszebb városában, Ljubljanában. Vállalkozói kreativitásuk alapját az adja, hogy a készítők folyamatosan figyelik a külföldi csokoládékészítési trendeket, ezzel garantálják, hogy üzletük a nemzetközi élvonalba tartozzon. Ugyanakkor az autentikus és a hagyományaikat megőrző termékeikkel szeretnék Szlovénia szépségét a határokon túl is népszerűsíteni, céljuk, hogy Ljubljana rajta legyen a világ “csokitérképén”. Csábító édességeiket precízen és nagy odafigyeléssel készítik, amelyek az ízek mellett különleges formáikkal is elkápráztatják a vásárlókat.


Chez Dodo | Magyarország

A Chez Dodo 2014-ben nyitott meg Szalai Dóri vezetésével, akinek a kezdetek óta szenvedélye a macaronkészítés. A francia édességek helyben készülnek, a lehető legnagyobb gondossággal. A bolt kialakításának köszönhetően a járókelők nyomon követhetik a speciális alkotói folyamatokat. A kolibri szimbólum, a márka fő arculati eleme egyrészről a macaronok törékenységére és kifinomultságára utal, másrészről pedig a csomagolásként szolgáló dobozok és táskák designját adja, ami mindenki számára jól megjegyezhető. A kínálat – az olyan alapízeken kívül, mint a sós karamellás Jean-Pierre vagy a pisztáciás Philip – napról napra változik, köszönhetően az alapító-készítő végtelen fantáziájának.

ARKMEN | Web | Instagram
Harlequin | Web | Facebook | Instagram
Kristyjan Chocolatiers | Web | Instagram
Čokoladnica Ljubljana | Web | Facebook | Instagram
CHEZ DODO | Web  | Facebook | Instagram

továbbiak
A GUNIA Project új kollekciója gyermekkori emlékeinket idézi meg
design

A GUNIA Project új kollekciója gyermekkori emlékeinket idézi meg

A GUNIA Project 2023-as újévi kollekciójának fókuszában a nyúl áll. Az ukrán márka most is friss és divatos tárgyak formájában éleszti újjá az ukrán kézműves hagyományokat. Az alapítókat az új kollekcióról, a nyúl szimbólumáról és kedvenc tárgyukról is megkérdeztük. A GUNIA Project újévi kollekciója kerámiákat, illatos gyertyákat, asztali textíliákat és
A világ legkreatívabb országai | World Design Rankings
world design rankings

A világ legkreatívabb országai | World Design Rankings

A World Design Rankings minden évben közzéteszi a design-világranglistáját az alapján, hogy hány nemzetközi designdíjat zsebelhettek be egyes országok. A legkreatívabb ország kiválasztása valójában lehetetlen feladat lenne, nincs egy általános formula, ami alapján meghatározhatnánk. A szervezet célja ennek értelmében nem is ez, hanem az, hogy betekintést nyújtson újságírók és közgazdászok
Színek és formák szabad játéka alakította ezt a krakkói lakásenteriőrt
design

Színek és formák szabad játéka alakította ezt a krakkói lakásenteriőrt

A krakkói Podgórze kerületben található lakóház már messziről feltűnik élénk rózsaszín homlokzatával, valamint sötétvörös ablakaival és erkélyeivel. Ebben a karakteres épületben a lengyel Mistovia stúdió tervezett új lakásenteriőrt. A 57 négyzetméteres lakás elrendezésének karakterét egy kényelmes és nyitott közösségi tér adja, amit a konyhasarok és a hálószoba közötti eredeti fal