fbpx
Nyomj Entert

Ezeket ajánljuk a holnap induló Designblokról

Október 6. és 10. között felbolydul Prága városa, és (a jóféle cseh sörök mellett) design folyik majd a csapból is.

Az idei Designblokon több mint 200 cseh és külföldi kiállító mutatkozik be, ezúttal rendhagyó módon két központi helyszínen: az egykori kolostorépület, a Gabriel Loci és az Iparművészeti Múzeum falai között, az óvárosban. A Gabriel Loci aulája valóságos DIY oázissá változik a Hermann&Coufal tervezőinek köszönhetően, ahol bárki kedvére barkácsolhat majd – többek között a designer duó „Tension” névre keresztelt lámpáját is elkészíthetjük. Érdemes lesz felkeresni az Iparművészeti Múzeum „RENESZÁNSZ 21” című kiállítását is, ahol 25 cseh márka – köztük František Jungvirt, Jan Plecháč, IHOR, Janja Prokić – mutatkozik be kézműves hagyományokra épülő tárgyaival.

És hogy mit érdemes még megnézni? Szerintünk ezeket!

Egyszerű, funkcionális, emlékezetes
Egyértelműen megkerülhetetlen a Master & Master standja – az alapítókkal, Ondřej Zitával és Luděk Šteigllel korábban mi is készítettünk interjút és kíváncsian várjuk, hogy végre élőben is láthassuk minimalista stílusú, praktikus bútordarabjaikat, köztük a legfrissebbet, ami megjárta a Maison&Objet kiállítást is Párizsban: a „Mistra” névre keresztelt széket a díjnyertes Lucie Koldová tervezte a márka számára.


Extrák minimalistáknak
Divatkiegészítő fronton az Alexmonhart márkára figyelünk majd, és ezt ajánljuk az elegáns bőr kiegészítők és extravagáns szemüvegek szerelmeseinek is. A standon a Lucie Koldovával közösen tervezett limitált kollekciót egész biztos felpróbáljuk majd, de górcső alá vesszük a legfrissebb darabokat is, amelyek Jiří Krejčiřikkel közös együttműködésben készültek.


Vagány tradíció, üvegbe zárva
David Valner, vagyis a Valner Studio standjára már tavaly is csorgattuk a nyálunkat a képernyő előtt ülve, és valószínűleg ez idén, a helyszínen sem lesz másképp: szépséges tárgyaikban a hagyományos üvegművesség és a kortárs design találkozik egymással. A mi személyes kedvencünk a 2018-ban készült „FUNGUS” kollekció, mely a különféle gombák és penészgombák világából inspirálódott.

És ha már üveg, akkor nem hagyhatjuk ki Anna Jožovát sem. A tervezőt – akit nemrégiben közelebbről is bemutattunk – különlegesen szuggesztív, erősen rusztikus darabjai miatt szeretjük, melyekkel a Velencei Biennálén is megfordult. A Designblokon a „Kombo” kollekció vázáit és lámpáit is szemügyre vesszük, amelyeket Vlastimil Šenkýř tervezővel közösen jegyeznek.


Kézművesség felsőfokon
Akikbe a tavalyi Designblok alkalmával első látásra beleszerettünk és azóta is követjük őket (és írtunk is róluk – a szerk.), az az IHOR csapata: Sára Matysová és Ihor Sabadosh kettőse már önmagában is ütős, de a márka valódi szupererejét az adja, hogy termékeiket tradicionális cseh gyártókkal (szőnyegszövő üzem, porcelángyár) együttműködésben készítik el. Ők mind a Gabriel Loci, mind az Iparművészeti Múzeum falai között képviseltetik magukat, mi pedig alig várjuk, hogy személyesen is találkozzunk a tervezőkkel és megtapogathassuk a pihe-puha „Piet” kollekció darabjait.


Designblok | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük