fbpx
Nyomj Entert

Inspiráló terek a jóga szerelmeseinek | TOP 5

Természetbe rejtett pavilonban relaxálni, egy indusztriális épületben, a város zajától elszigetelve meditálni vagy éppen egy tetőteraszról elmerülni az elterülő látványbanévindító válogatásunkban olyan jógahelyszíneket gyűjtöttük össze, melyekre ellátogatni nemcsak fizikai és szellemi feltöltődést jelent, hanem vizuálisan is inspirálóan hat. Mutatjuk!


Yogapoint
KLAR | Morva-sziléziai kerület | Csehország

Nemcsak a jóga, de a természetbe járás kedvelőinek is ideális helyszín a csehországi Morva-Sziléziai kerület tájain elhelyezett kültéri jógapavilon. A KLAR stúdió által tervezett szerkezet a Yogapoint elnevezést kapta, amelynek célja nemcsak az egészségesebb életmódra, hanem a régió természeti adottságainak felfedézésére való ösztönzés is. Ahogy neve is utal rá, a pavilonban jógázhatunk, de relaxációra, intenzív fizikai aktivitás utáni nyújtásra is alkalmasak, vagy csak egyszerűen elidőzhetünk benne, hogy megcsodáljuk a környező tájat. A felhasznált anyagok, valamint a szerkezet a Beszkidek és a Jeseníky-hegység régióira oly jellemző fával végzett kézműves munkára utalnak. Az univerzális, könnyen megépíthető, de mégis egyedi pavilont két méretben is megtervezték, a nagyobb változat akár hat jógázni vágyónak is férőhelyet biztosít.


Yoga Garden & Art Gallery Brno
RO_aR architects | Brno | Csehország

Aki számára inspirálóan hatnak az egyszerű, sallangmentes és őszinte építészeti terek, az biztosan szívesen venne egy jógaórát ennek a Brnóban található posztindusztriális épületnek az enteriőrjében. A RO_aR architects csapata szerint „európai kontextusban a jóga csakúgy, mint az építészet, túl gyakran válik hamissá”. Az újratervezése során az építészek ezt igyekeztek elkerülni: „olyan teret szerettünk volna létrehozni, amelyben sem fals nosztalgiára (ipari hamisítás), sem őszintétlen spiritualitásra (egzotikus klisék) nem hagyatkozunk” – emelték ki. Az újjászületett enteriőr több izgalmas részletet és megoldást is rejt, ilyenek például a régi vakolaton és a gerendákon szándékosan meghagyott tökéletlenségek vagy az épület indusztriális hangulatát otthonosabbá tévő, újonnan kialakított belső kert is. Utóbbi fenntartható módon az esővíz megtartásával gondoskodik a növények öntözéséről. A változatosan elhelyezett üvegfelületek pedig állandó kapcsolatot teremtenek az évszakonként átalakuló kert, valamint az épület környezete között.


Little Yoga
Bezmirno Architects | Kijev | Ukrajna

Kijev egyik lakóparkjában egy kis lakásban rejtőzik a „Kis jóga stúdió”. A helyiség kialakításáért az ukrán Bezmirno építész csapat felelt: az enteriőrt azon ötlet inspirálta, hogy egy modern kialakítású, költséghatékony és természetes alapanyagokból készült, „csak barátoknak” hangulatú tér jöjjön létre. A relaxációs zóna peremén egy természetes vászonból készült nagy panel és LED-es háttérvilágítás található. A belsőépítészet minimalizmusa és tisztasága a nyugodt tér megteremtését szolgálja, amely nem vonja el a figyelmet a meditációtól.


Warrior One
Golden | Melbourne | Ausztrália

A Melbourne tengerparti külvárosában található Warrior One jógastúdió enteriőrjét a tulajdonos óceánhoz fűződő kapcsolata és a szörfözés iránti szeretete ihlette: kialakítását az organikus elemek és a különböző érzékeinkre ható élmények jellemzik. Belső terét a Golden tervezőiroda alakította ki: céljuk egy olyan térélmény létrehozása volt, ahol a színek helyett a textúrák teremtik meg a hangulatot. „Annak megértése, hogy a fizikai környezet milyen hatással van a jóllétünkre, különösen fontos egy jógastúdió esetében” – emelte ki a Golden csapata. „A terv sokkal inkább a textúrákra és az anyagszerűségre, mint a színekre összpontosít” – tették hozzá. A visszavonulásra vágyó látogatókat a visszafogott tómusok mellett a tömör faelemek, a fürdőszobák falain elhelyezett rózsaszín márvány és az előcsarnok rozsdaszínű nyugágyai segítik a kikapcsolódásban. A tér tapintható elemeit pedig a bejárati előtérben helyi tervezők által készített egyedi bútorok egészítik ki. A végeredmény minden bizonnyal egy jó példája a kifinomult wellness terek egyre nagyobb térhódításának.


Milmila Yoga Center
100A associates
| Szöul | Dél-Korea

Szöul nyüzsgő utcái távolinak tűnnek a Milmila jógaközpont tereiből, amelyek a beton és a fa kontrasztjának segítségével teremtenek nyugodt meditációs teret a város szívében. A 100A Associates által kialakított wellness jógaszobáit a padlótól a mennyezetig fával burkolták, amelyeket a stúdió szabadterére néző, nagyméretű ablakok keretezik. A város jelenléte pedig egy acélbejárat mögött rejtőző kőoszlopon keresztül érezhető. A gyakorlók a jógastúdió több terében is edzhetnek, köztük a fűvel borított kertben vagy a közeli Namsan-hegyre néző kavicsos tetőteraszon. A város és a természet közötti egyensúlyt tovább hangsúlyozza a Milmila fürdőszobája, ahol egy mohával borított szikla támasztja alá a mosdókagylót.

Fotók: BoysPlayNice, Sharyn Cairns, Jae-yoon Kim

Forrás: Linka, Bezmirno, Dezeen, Archdaily

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük