Kedvenc helyek #5 | Viski Noémi

Kedvenc helyek #5 | Viski Noémi

Egy nehéz nap végén semmi sem jobb, mint megjutalmazni magunkat egy isteni süteménnyel vagy ízekben gazdag fagyival, különösen, ha Budapest egyik legjobb cukrászdájában tehetjük meg. Viski Noémi szerkesztőnk mutatja be kedvenc helyét, az Erdős és fiai Cukrászdát!

Hogyan mutatnád be az Erdős és fiai Cukrászdát?

Köszméte, limoncello, Irsai Olivér, ibolya. Nem, nem véletlenül pakolgatok egymás mellé szavakat – ha az Erdősbe megyünk, ilyen és ehhez hasonló ízekkel találkozhatunk a fagyipultban. A kis családi cukrászda jövőre ünnepli tizedik születésnapját, az elmúlt évek alatt több mint kétszáz fagylalt receptjét fejlesztették ki. Erdős Norbert alapító hosszú évek vendéglátással és fagylaltkészítéssel teli munkája után nyitotta meg saját helyét, amely a kelenföldi vasútállomás közelében, az Etele tér szomszédságában található. A belvárostól tehát távol esik, viszont tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető, a nem környékbeli vendégek pedig szívesen vállalják is az utazást, mert tudják, mire számíthatnak: szakmai alázattal készült, minőségi finomságokra és családias hangulatra.

Norberték nem kész termékekből dolgoznak, receptjeiket maguk építik fel: túlnyomórészt hazai alapanyagokat használnak és szívesen készítenek szezonális összetevőkből új ízeket. Krémes fagylaltjaik között találunk klasszikusokat és igazi kuriózumokat, valamint gyümölcsfagylaltokat is, illetve valamilyen cukormentes, tejmentes vagy gluténmentes íz is mindig lapul a kínálatban. Amint beköszönt a jó idő, kígyózó sorok állnak a fagylaltpult előtt, de – sok cukrászdával ellentétben – a fagyi itt nem csak szezonális különlegesség. Télen is kapható náluk (sőt, télifagyival is készülnek ilyenkor), és persze sütemények, finom italok szintén várnak, valamint tortarendelést is vállalnak.

Miért ez a kedvenc helyed?

Amikor Budapestre költöztem, évekig a cukrászda melletti utcában laktam, így a vasárnapi ebéd után, ha valami édesre vágytam, egyenes út vezetett az Erdősbe. Szeretem, hogy a cukrászda a növekvő népszerűsége ellenére is kedves és családias, autentikus és minőségi tudott maradni.

A cukrászda nem csupán a fagylaltok és a sütemények nyújtotta ízélmény miatt érdemel elismerést – számomra a hely vizualitása legalább annyira értékes. A sötétzöld és piros enteriőrelemek, a mintás tapéták és kárpitok, a kézműves karakterű betűk, illetve az utcára telepített kis kávézóasztalok egyszerre idézik fel a vidéki idillt, egy mesevilágot és a párizsi kávézók hangulatát. A szezonálisan megújuló, elképesztő kirakat-dekorációkért a Gruber Andi Wedding Decor csapata felel.

Mi a kedvenc terméked tőlük, amit ajánlanál?

A ház specialitása a pisztáciából, mandulapiskótából, fehércsokikrémből, csokoládéból és málnából készülő Erdős torta és annak fagylaltalternatívája, amelynek én is nagy rajongója vagyok. Van egy stratégiám arra, ha két gombóc fagyi is belém fér: az egyik adagnak ezt választom, másiknak pedig egy olyat, amelyet korábban még nem kóstoltam, a kínálat ugyanis kimeríthetetlen. Az Erdős-család mindig újabb és újabb ízekkel jelentkezik, a legsikeresebb gasztrokísérletek eredménye például a tökmag, a sült szilva kardamommal, a mézes tejföl málnakrémmel vagy éppen a karamellás brownie-fagylalt. Süteményből kihagyhatatlan az Albrecht torta és a Genovai csokimousse, az őszi időszakban pedig a csokis-sütőtökös pitét érdemes kipróbálni (annak is, aki nem rajong a sütőtökért).

Erdős és fiai Cukrászda

Cím: 1115 Budapest, Etele tér 3. (a Kelenföld vasútállomás és autóbusz-állomás mellett, a 4-es metróval, 1-es, 49-es és 19-es villamos végállomásánál)

Fotók: Rácmolnár Milán

továbbiak
Old Stuart, a történetmesélő játékrestaurátor
east

Old Stuart, a történetmesélő játékrestaurátor

A játékok kopnak, talán minél jobban szeretjük azokat, annál inkább – a szép emlékek ugyanakkor megérdemlik a gondoskodást. Az erdélyi származású Ruszuly Ervin bár sosem tanulta a játékrestaurálást, gyermekkora óta dédelgetett álmát valósította meg, amikor létrehozta saját vállalkozását. De hogyan kapcsolódik mindehhez Old Stuart és milyen misszió áll mögötte? Ervin erről
A luxus nemes egyszerűsége | Nour – Art of desserts
business

A luxus nemes egyszerűsége | Nour – Art of desserts

Süteményt sütni sokan tudnak, kevesen vannak azonban, akik nem elégednek meg a jóval, hanem egyenesen a tökéletességre törekszenek. A Nour – Art of desserts egy aprólékos gondossággal és kompromisszumoktól mentes perfekcionizmussal megvalósított álom arról, hogy lesz egy desszertből valódi műalkotás. Mindig is érdekelt a cukrászat, a műfaj rajongójaként azonban hamar realizálnom
Természet ihlette harmónia | Viter House
architecture

Természet ihlette harmónia | Viter House

Nem mindennapi lakóépületet álmodott meg az ukrán MAKHNO design és építész stúdió Kijevben. A hétfős családnak otthon adó Viter ház hatalmas ablakokkal és teraszok sokaságával alkot egységet a környezettel. Nem csak szimbiózisban áll a természettel, de az inspirációt is abból merítette a letisztult formákkal operáló, időtálló szépséget sugárzó betonépület. Az