Budapest történetének (neon)lenyomatai Isabel Val fotográfiáin

Budapest történetének (neon)lenyomatai Isabel Val fotográfiáin

Budapest éjszakai városképét évtizedekig meghatározták a színes neonok, amelyek közül sok még mindig háborítatlanul figyeli a várost. A szocialista korszak vívmányait hirdető fénycsövek többsége azonban feledésbe merült, így azok évről évre tűnnek el az épületek tetejéről. Ez a múltban gyökerező, de a jelenre is hatással lévő jelenség szippantotta magába a barcelonai Isabel Val vizuális művészt is, akinek fotográfiáin a múlt rendszer emlékeiként elevenednek meg Budapest neonreklámjai. Lights of Budapest című fotósorozatára a MyMuseum galéria Back to the Present – Vissza a jelenbe című kiállítása kapcsán figyeltünk fel.

Isabel Val még 2015-ben költözött Budapestre: eleinte egy évig szeretett volna itt maradni, de mint elmondta, beleszeretett a városba és végül négy évet töltött a magyar fővárosban. „Ami akkoriban a leginkább megfogott a városban, hogy mennyire láthatóak a történelem különböző rétegei az utcákon és az épületeken – egyfajta nosztalgiát hordoz magában, ami engem is megbabonázott. Egy olyan turistaközpontú városból érkezve, mint Barcelona, Budapest számomra egy sokkal őszintébb helynek hatott” – emlékezett vissza Isabel.

Munkáiban leginkább a nosztalgia, a múlt és a jelen közötti folyamatos párbeszéd, valamint a kollektív és a személyes emlékezés közötti összefüggések foglalkoztatják. Ez a fajta alkotói attitűd látszik összesűrűsödni Lights of Budapest című fotósorozatában is, ami Budapest egykori neonreklámiait, -feliratait örökíti meg. Az alkotó képein keresztül nemcsak dokumentálja a régi neonokat, hanem kiragadja azokat dekadens környezetükből, egyfajta új életet kölcsönözve nekik.

A városképet alakító neonreklámok már nagyon korán felkeltették a figyelmemet, és esztétikailag is nagyon érdekesnek találtam azokat. Meg is lepődtem, hogy ilyen sok van még belőlük! Ha neonreklámokra gondolok, általában az amerikai neonok telített és pasztellszínű képei elevenednek meg előttem, így az jutott eszembe, hogy miért ne próbálhatnám meg ugyanezt az esztétikát átvinni a budapesti, omladozó neonokra is. Ahogy minél több neont fedeztem fel a városban, valamint megismertem azok jelentését és kontextusát, úgy maga a projekt is egyre mélyebb értelmet nyert: új jelentésrétegeket kapott a politikai ideológiák és a propaganda szemszögéből, valamint azt a súlyt, amit ezek a jelek a kollektív emlékezetben hordoznak, és azok történelmi értékét, hiszen egyre többet kezdtek eltávolítani belőlük az utcákról” – részletezte Isabel.

A lencsevégre kapott fényreklámok végül négyzetes formátumú képeken, telített színpalettában, a múltat és a jelent szembeállítva tárulnak a szemlélők elé. „A neonreklámok omladozó állapotát egy nagyon világoskék háttérrel állítottam kontrasztba, a lehető legtisztábbá téve a kompozíciót. Azt is fontosnak tartottam, hogy frontális nézetű és négyzet alakú formátummal dolgozzak, mint egy utalás az amerikai »arany húszas évek« világára, amelynek célja a modernitás és a hamis jólét eszméjének megteremtése volt” – fejtette ki Isabel.

Az alkotó azt is elárulta, hogy a számára legkedvesebb neontáblák egyike a PINCÉRNŐ és a FÜRDŐ, valamint arra is büszke, hogy néhány feliratot annak eltávolítása vagy helyváltoztatása után is lefotózhatott, mint például a BÁB SZÍNHÁZ vagy a FÉNYKÉPÉSZ neonokat. „Igazán érdekes volt, hogy sok budapesti ember észrevétlenül halad el a város neontáblái mellet, mivel számukra csak egy homályos táj részeit képezik: ez segített abban, hogy magabiztosabban álljak a projekthez és a művészi felelősségemhez. Külföldiként friss szemmel nézhettem ezeknek a neonoknak az értékét, de óvatos és tisztelettudó akartam lenni a kollektív emlékezet és egy olyan kultúra kérdéseinek a kezelésében, amelyhez én nem tartozom” – zárta gondolatait az alkotó.

Isabel Val fotósorozata, Murányi Kristóf alkotásaival együtt 2022. május 26-ig még megtekinthető a MyMuseum kiállítóterében. A Back to the Present – Vissza a jelenbe című kiállítást a Három Holló kirakatában elhelyezett, Isabel munkáiból készült lightboxok teszik még teljesebbé a látogatók számára.

Isabel Val | Web | Instagram

továbbiak
Hamarosan épül az ország első kerékpáros Duna-hídja
east

Hamarosan épül az ország első kerékpáros Duna-hídja

Megkapta az építési engedélyt a Dunabogdány és Kisoroszi közötti kerékpáros Duna-ág híd, ami a Szentendrei-szigetre vezet majd. A tervezésnél fontos szempont volt, hogy az új szerkezet semmiképpen ne dominálja a tájat, aminek a Speciálterv önmagában horgonyzott függőhídja tökéletesen megfelelt. Kiemelt figyelmet fordítottak a csatlakozó útszakaszok tervezésénél a meglévő természeti értékek
A generációnk újjáépüléséről szól a napokban startolt lengyel design fesztivál
design

A generációnk újjáépüléséről szól a napokban startolt lengyel design fesztivál

A Łódź Design Fesztivál idei kiadása, a RE:GENERATION a 21. század harmadik évtizedének kihívásaira igyekszik választ keresni. A május 12. és 22. között megrendezett esemény célja, hogy mélyebb elmélkedésre ösztönözzön aktuális helyzetéről, elősegítve az újjáépülést mind az egyén, mint pedig rendszer szintjén. „Keresni fogjuk a módját annak, hogy ne
Ezért imádjuk „A besúgó” sorozatot! | Láng Imola látványtervezővel beszélgettünk
architecture

Ezért imádjuk „A besúgó” sorozatot! | Láng Imola látványtervezővel beszélgettünk

Citromsárga hordozható MINI-VIDI készülék, babakék színben játszó műanyag tejeszacskó tartó, piros műbőr klubfotelek, fém fiókos szekrényen rózsaszín minyon. Ezek mind feltűnnek „A besúgó” sorozatban. A film – tárgymániás designteoretikus lévén – azonnal beszippantott. Nem is volt kérdés, hogy felkeressük a sorozat látványtervezőjét, aki dolgozott már Enyedi Ildikó nagyjátékfilmjein („Testről és lélekről”, „A