Legyen tiéd az Újpalotai Víztoronyház!

Legyen tiéd az Újpalotai Víztoronyház!

Mától egy igazán különleges rizoplakáttal bővül webshopunk termékkínálata: ezúttal Felső Boróka építész-grafikussal működtünk együtt, aki megtervezte számunkra az Újpalotai Víztoronyházat ábrázoló plakátot. A print limitált példányszámban már elérhető a HYPEANDHYPER webshopjában!

A HYPEANDHYPER április elején felhívást intézett olvasóihoz: segítsenek eldönteni, melyik budapesti modern épület kerüljön a legújabb HYPE-plakátra. A közönségszavazásban öt épület szállt versenybe egymással: a Déli pályaudvar, az Újpesti Ady Endre Művelődési Központ, az OKISZ-székház, az Újpalotai Víztoronyház és a Planetárium. Ezek közös nevezője az Othernity projekt, amely a modern épített örökség kulturális értékeire hívja fel a városlakók figyelmét (a hamarosan induló 17. Velencei Építészeti Biennálén bemutatkozó Magyar Pavilonban tizenkét budapesti modern épület múltját, jelenét és jövőjét ismerhetjük meg). Az épületekhez a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) által szervezett túrák alkalmával kerülhettek közelebb az érdeklődők – mind az öt túráról beszámoló is készült a HYPEANDHYPER tolmácsolásában. Hogy mennyire aktuális építészeti örökségünk megőrzése, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az ötös listából talán legkevésbé ismert újpesti művelődési központot azóta lebontották: sajnos mára már csak hűlt helyét találjuk Ferencz István épületének.

A közönség döntése értelmében végül az Újpalotai Víztoronyház győzedelmeskedett, így Felső Boróka az eredményhirdetés másnapján hozzá is látott a grafika elkészítéséhez. „Nagyon boldog voltam, amikor a HYPEANDHYPER megkeresett  az ötlettel – megtiszteltetés számomra, hogy együttműködhetek egy ilyen szuper csapattal. Régóta követem őket a közösségi felületeken, és talán azt is mondhatom, hogy egy álmom vált valóra azzal, hogy grafikát készíthetek nekik” – meséli Boróka.

A bajai származású építész-grafikus korábban Virág Csaba és Lestyán Ernő több épületét is megrajzolta már, legutóbb pedig az ikonikus LOTTÓ-Házakról készült rizográf nyomat. Boróka arról is mesél, milyen kötődése van a nyertes Víztoronyházhoz, illetve hogyan zajlott a grafikai tervezés:

„Én még a Víztoronyház közelében sem voltam, de ez ebben az esetben abszolút nem jelentett problémát, mert volt megfelelő mennyiségű és minőségű fotó, tervdokumentációs anyag az interneten – ezek segítségével el tudtam készíteni a grafikát. Először mindig összegyűjtöm a rendelkezésre álló képeket, majd azok alapján rajzolom meg Illustratorban az épületeket. A Google Street View is segít, de általában kimegyek a helyszínre is, hogy legyen személyes tapasztalásom. A Víztoronyháznál az épület magassága annak legfontosabb karaktere, így egyértelmű volt, hogy ezt emelem ki, a teljes épületet – földszinttől a legfelső szintig – ábrázolom, és hagyok körülötte üres hátteret, hogy még inkább rájátsszak a ház karakterére. Végül komplementeres színösszeállítású környezettel emeltem ki a szürkeárnyalatos épületet.”

Boróka azt is elárulta nekünk, hogy titkon a sokak által szeretett OKISZ-székháznak szurkolt, de végül nagyon élvezetes volt számára a toronyház megrajzolása is. Íme, a csodás végeredmény!

Kattints és szerezd be a plakátot a HYPEANDHYPER webshopjából!

Az Újpalotai Víztoronyházat ábrázoló printek csak és kizárólag a HYPEANDHYPER webshopjában érhetők el A3-as méretben, limitált példányszámban. A sorszámozott plakátokra érdemes minél előbb lecsapni, amíg a készlet tart!

Fotók: Mohai Balázs

továbbiak
Magyar tetoválóművész munkájával bővült Miki Vialetto gitárgyűjteménye | Grindesign
art

Magyar tetoválóművész munkájával bővült Miki Vialetto gitárgyűjteménye | Grindesign

Telihold, kaszás és koponyák a reneszánsz rézkarcok aprólékos vonalvezetését idéző részletekkel ábrázolva: a leírás illhetne valamelyik Borbás Róbert aka Grindesign által készített tetoválásra is, ezúttal azonban az emberi test helyett egy hangszer volt a médium. A nemzetközi hírű magyar tetoválóművész Miki Vialetto magángyűjteményét bővítette egy egyedi festésű gitárral. Különleges felkérést
Köztéri neonok világítják meg Gdynia modernista épületeit | Traffic Design
art

Köztéri neonok világítják meg Gdynia modernista épületeit | Traffic Design

Mitől lesz egy hely figyelemfelkeltő vagy éppen felismerhető? Ennek milyen szerepe lehet a városi terek esetében? Az építészetet hogyan lehet a köztéri művészettel társítani? Ilyen és hasonló kérdésekre kereste a választ a lengyel Traffic Design csapata, amikor különböző neoninstallációk elkészítésén és kihelyezésén dolgozott. Az egyedi neonok Gdynia kikötővárosának modernista, szürke
Nagykövetségi tárgyalóasztal | MOME X Plydesign
design

Nagykövetségi tárgyalóasztal | MOME X Plydesign

Milyen a tökéletes, munkahelyi étkezésekre is alkalmas, modern tárgyalóasztal? Erre a kérdésre keresték a választ a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervező hallgatói Magyarorszég algériai nagykövetségének megbízásából. A cél egy hangsúlyos és multifunkcionális bútoregyüttes tervezése volt, amely a nagyköveti rezidencia méltó éke lehet. A projektet egy neves hazai designmárka, a Plydesign Kft.