Like a local #5 – Budapest Coffee Stand, Gerlóczy Kávéház, QUÍ 貴

Like a local #5 – Budapest Coffee Stand, Gerlóczy Kávéház, QUÍ 貴

A tavasz első napsugaraival időszerű, hogy újra felfedezzük a belváros rejtett kis zugait. Sorozatunk új szereplői, bár nem valamelyik körút mentén helyezkednek el, biztos és népszerű pontot jelentenek a budapesti gasztroszcénában, rejtettségük okán talán épp a szemfülesebb törzsközönség számára. Kiugrani egy kávészünetre, feltöltődni egy páratlan ebéddel vagy összegyűlni a barátokkal néhány tál pho és thai curry felett – olyan dolgok ezek, amikért tényleg érdemes élni.

Budapest Coffee Stand

1085 Budapest Kölcsey u. 1.

Ha lenne verseny az ország legkisebb kávézója címért, a Budapest Coffee Stand nagy valószínűséggel a dobogó legfelső fokára állhatna. A kávézó ugyanis tulajdonképpen nem is üzlet, hiszen nincs egy vendégtér, ahova be lehet menni – egy ház sarkán, két utca találkozási pontjánál készülnek a kávék a kiadópult mögött. Itt az elvitel és a helyben fogyasztás szinte ugyanazt jelenti, de senki sem bánja, hiszen a Gutenberg tér és környéke jó időben ideális a sétára. Tóth Máté és Varga-Tóth Simon tulajdonosok ráadásul arra is figyeltek, hogy saját maguk által pörkölt kávé legyen a szortimentben, így tényleg nem kell kompromisszumot kötni. A dolog pikantériája, hogy egy hasonló nevű hely található nem messze (nem függetlenül némi vitás helyzettől), de vezessen a specialty kávé és a friss pékáruk illata, és nem fogsz csalódni. Ha pedig a várost járva máshol is a nevükre bukkansz, nem délibáb: immár a Dob u. 11. és a Kazinczy u. 7. szám alatt is őket találod.

Budapest Coffee Stand | Facebook | Instagram


Gerlóczy Kávéház

1052 Budapest Gerlóczy u. 1.

Azt, hogy van egy kis szelet Párizs Budapesten, akkor realizáltam, amikor a megjegyezhetetlen nevű Kamermayer Károly téren jártam évekkel ezelőtt, a zajos sikert arató (és azóta Pestet Madridra cserélő) Alma Nomad Bakery miatt. A Gerlóczy Kávéház teraszán akkor is sokan sütkéreztek egy pohár borral – szerethető, még ha kicsit szürreális látvány volt ez egy random péntek délelőtt. Azóta telt-múlt az idő, jött a járvány és a Gerlóczy is bezárt. Pedig a múltja nagy, hiszen a története még 2004-ben kezdődött (a felette lévő szálloda pedig 4 évvel később nyitott). Az új kezdet azonban új lendületet is hozott. Mivel igény mutatkozott rá, a tulajdonosok szerettek volna egy kis stílusfiatalítást, azonban nem urbánus, vagy skandináv mintára.

A kávézó eredeti karakterét megtartva leheletnyit alakítottak a beltéren, így egy vagány, kozmopolita, de tradicionális alapanyagokból építkező, magyar konyhára fókuszáló étlapot terveztek Nagy Attila séf segédletével (akit a gyöngyösi BoriMami étteremből ismerhet a közönség). Ráadásul a Gerlóczy már „boutique hotel” besorolással is büszkélkedhet, hiszen a kávézó felett 19 szoba várja a pihenni vágyókat. Emiatt a hely minden napszakban megmutatja a karakterét – a nap elején bőséges, világpolgárokat megszólító reggelikkel, délben és este szemet gyönyörködtető, nagyszerűen finomhangolt fogásokkal várják a vendégeket.

Itt bizony az előételként választható kacsamáj terrine füstölt kacsamellel, birsalmával is telitalálat kompozíció, de a vegán zöldség gratin savanyított körtével, kurkumás mártással gyakorlatilag maga az ehető szimfónia, az egyik legjobb étel, amit mostanában próbáltam. Ezek után már csak a délutáni kávé és egy sütemény hiányzik, de szerencsére a Gerlóczy ebben a tekintetben sem hagy cserben senkit – az Eszterházy szelet még egy szürkébb napon is előcsalogatná a napsütést.

Gerlóczy Kávéház | Web | Facebook | Instagram


QUÍ 貴

1051 Budapest Arany János u. 13.

Zajos kamaszkorból az érett felnőttségbe – ez a felnövéstörténete annak, ahogy a QUÍ 2020-ban megnyitott. Az alapítók, az eredetileg divattervező Anh Tuan, a textilművész Nguyen Thuy Phuong és a fodrász Song Tao Wang barátsága régre nyúlik vissza, a távol-keleti gasztronómia sokoldalúságát pedig már többször bemutatták, hiszen hozzájuk köthető a Gozsdu udvarban található, pezsgő Sáo és az újlipótvárosi, bisztrósabb hangulatú KHAN is. A szándék mindegyiknél ugyanaz volt: megmutatni, hogy Kelet-Ázsia konyhája színes, mégis univerzális, és hogy egy tradicionális fogásnak is ezernyi rétege lehet. A QUÍ a következő fejezet, és érezhető benne az a komolyság, ami az évek alatt a trió személyiségében is megjelent. Hozzájuk csatlakozott még barátként Regős Dániel, hogy együtt álmodjanak meg egy helyet, ami új otthonként szolgálhat a vendégek, az ott dolgozók és saját maguk számára: ők valóban egy család lettek, a 60-70 munkatárssal, akik távol a hazájuktól kezdtek új életet, és akikért felelőséggel tartoznak.

Bár a Bazilika környéke gyakran zsúfolt a turistáktól, egyértelműen a hazai közönségnek címezték a helyet, egyfajta találkozási és nyugvópontként a hétköznapok forgatagában. A beltér maga is egy keleti pagoda mintáját követi, felszentelt, XIX. századi Buddha-szentéllyel, nyers fa- és kőfelületekkel. A legtöbb dolog aprólékos kézimunkával készült, hosszú hónapok alatt, például a székek is, amik a Bauhaus és a Ming-dinasztia stílusjegyeit hordozzák (ráadásul egy eredeti Bauhaus-székkel is büszkélkedhetnek). A vitrinekben található kerámiaállatok is saját ereklyék – a tér hangulatából árad a szeretet és a gondoskodás, olyan itt vendégként időzni, mint elfogadni egy szívélyes meghívást valaki családjához.

Az ételek tekintetében itt már nemcsak Hanoi, de a kínai, sőt, a thai konyha ízei is megjelennek. Egyértelmű választóvonalat egyébként is nehéz lenne húzni, hiszen az országok kulináriája között nagyon sok az átfedés és a hasonlóság, pusztán apró különbségekkel, mint az eltérő fűszerezés vagy zöldségek. Az étlap ezért meglehetősen hosszú, de a kategóriák azért átláthatók – a különböző batyuk vagy tempurázott zöldségek (lótuszgyökér, perilla) mellett egzotikus gyümölcsök játékát élvezhetjük, például a pomelosalátában, ami hihetetlenül üde, tavaszias fogás. Aki a levesesebb ételeket kedveli, klasszikus, melengető pho vagy éppen a kókusztejes tom yum és tom khaa, valamint rizstésztával dúsított kuay tiew tom yum közül is választhat, vagy éppen kipróbálhatja a thai curry-ket négy erősséggel, ami csak nevében hasonlít indiai rokonához. A pad thai vagy a wokételek is abszolút javasoltak a kóstolásra, hiszen mindenben van egy modern csavar, miközben mozaikként épülnek be a friss fűszernövények és a szószok. A koktél-limonádék pedig egyszerűen mosolyra fakasztanak. A tippünk, hogy kérjetek több fogást, tegyétek középre és csipegessetek mindenből a kis tálkákba, akár a mezzés helyeken szokás – ez adja majd a közös ebédvacsora igazi élményét.

QUÍ 貴 | Facebook | Instagram

Fotók: Szalay Krisztina

továbbiak
Hogyan nézne ki egy brutalista épület vagy szobrászati műalkotás, ha betűk formájában öltene alakot?
grafika

Hogyan nézne ki egy brutalista épület vagy szobrászati műalkotás, ha betűk formájában öltene alakot?

Przemek Bizoń lengyel tervező betűlenyomatai vagy úgynevezett „type impression” munkái a címben elhangzott kérdésre tesznek kísérletet: egy őszinte törekvés arra, hogy a tipográfiát képzőművészeti formává emelje. Przemek Bizoń a krakkói Képzőművészeti Akadémián tanult tervezőgrafikát, majd szakmai útja következő állomásaként 2018-ban megalapította saját ügynökségét Bisoñ studio néven. Ha éppen nem kulturális
A kelet-közép-európai régió alkalmazkodóképes a változó körülményekhez | Közgazdász az orosz-ukrán háború hatásáról
business

A kelet-közép-európai régió alkalmazkodóképes a változó körülményekhez | Közgazdász az orosz-ukrán háború hatásáról

Növekvő infláció, akadozó ellátási láncok, nyugati szankciók, összeomló orosz gazdaság és a régiónk helyzete és lehetőségei. Ezekről a témákról beszélgettünk Dr. Karsten Staehrrel, a Tallinni Műszaki Egyetem makroökonómia professzorával, Észtországból. Az orosz pénzügyi piacon már erőteljesen érezhető az uniós szankciók hatása, és a kelet-közép-európai valuták sem teljesítenek jól. Milyen hatásai
Utazó játszótér a képernyődiő csökkentéséért
architecture

Utazó játszótér a képernyődiő csökkentéséért

A 100Architects stúdió Olympia on Tour elnevezésű installációja dinamikus játszóterekké alakítja a köztereket, ezáltal is hozzájárulva ahhoz, hogy a gyerekek minél kevesebb időt töltsenek a képernyők előtt. A 100Architects tavaly ősszel hozta létre pop-up játszóterét, amely a kínai Ningbó városban kapott helyet. A közösségi találkozási pontként szolgáló installáció a gyerekeket