Utazás az asztal körül – megjelent Wossala Rozina Konyhakönyve

Utazás az asztal körül – megjelent Wossala Rozina Konyhakönyve

Manapság egy szakácskönyv egészen más funkciót tölt be, mint hajdanán. Mivel az interneten már receptek millió elérhetők a világ minden pontjáról, nagyobb értéket képviselnek az olyan kötetek, amik valahogyan mernek mások lenni. Ha szerteágazó tudást ad, ha megkapó, egyedi a kivitelezése, ha valóban értékteremtő – csak néhány tényező, amitől ott lesz a helye egy könyvnek a gasztrokalandorok polcain. Wossala Rozina Konyhakönyve éppen ilyen – útmutató nekünk, mérföldkő neki.


Wossala Rozina neve jól ismert gasztronómiai körökben. Szakács, tévés/rádiós előadó, étterem-tulajdonos, véleményvezér. Saját jogán lett népszerű, hiszen sok éve már, hogy képzett séfként a Konyhafőnök műsorában dobogóra került, majd innen állandó tanulással és tettrekészséggel felfelé ívelt a karrierje. Emellett igazi szakácskönyvrajongó, aki otthon több száz darabos gyűjteménnyel büszkélkedik – ezeket lapozgatva azonban felmerült benne, hogy talán igény lenne valamire, ami más.

Egy évvel ezelőtt lépett vágyakozásból a tettek mezejére, de először végig kellett gondolnia, milyen könyvet is szeretne, ez pedig felért egy komoly önvizsgálati és szcénaelemzési folyamattal. Mivel kicsi piacról beszélünk, olyan anyagot szeretett volna, ami nem öncélú, de nem is mainstream, hanem könnyen érthető, hasznos, ugyanakkor igényes. Mindig is maximalista volt, magával és a műfajjal szemben is, ezért a minőségből nem akart engedni, de azt sem akarta, hogy “túl szakmai” vagy épp nehezen emészthető legyen a végeredmény, ami elidegeníti az olvasókat. Bár sokat tapasztalt, ez ismeretlen, új pálya volt számára, aminek a nehézségeire talán még ő maga sem számított. Az is felmerült kérdésként, hogy kiadóval szeretne-e együtt dolgozni, vagy saját maga járná végig az utat – végül előbbi, pontosabban a BOOOK Kiadó mellett döntött, mert úgy gondolta, egy profi szakmai stáb támogatása szükséges a megfelelő munkához. Egy kikötése volt: hadd hozza ő az embereket, amiben a cég partner is volt.

Egy csodálatos csapat verbuválódott körülötte, a szakma legjobbjaival. Vida Vera vállalta a kreatív szerkesztést, Kavalecz Eszter tervezte a grafikai elemeket, a fotókért Erdőháti Áron és Szombat Éva felelt, László Ági feladata volt a food styling és tördelés, míg Szász Kristóf sous chefként segített. Rozina számára fontos volt, hogy a segítői sajátjuknak érezzék a projektet és kiélhessék a kreativitásukat – szerencsére működött a kémia, és nagyon inspiráló, közös munka vette kezdetét. Ugyanakkor a feladat hihetetlen koncentrációt is igényelt, ami merőben más volt, mint amihez korábbi munkáiban szokott. Ott gyakran az azonnali akció-reakcióra, a spontán alkalmazkodásra van szükség, itt azonban lassan folyt az idő, miközben szinte kanalanként “adagolták” a Konyhakönyv részleteit.

A kötet tulajdonképpen egy utazás – nemcsak az életén, de a konyhájában is végigvezet minket. 130 receptet foglal magába, de ennél jóval több: művészeti album, napló, mesekönyv, használati útmutató. Közérthető, szórakoztató, de azért mer kicsit vad is lenni. Szeretett volna visszaadni valamit abból, amit pályája során kapott, ezért tanítani és támogatni szeretné az olvasókat. Beavat a jó alapanyagok és a jó technológia titkaiba, megmutatja, mi lapul a hűtőjében vagy a szekrényében. Csak olyan hozzávalókból főz, amik bármelyik boltban elérhetők, de megmutatja, hogyan lehet belőlük kihozni a maximumot. Vegyük például a tésztaételeket – mivel Toszkánában tanulta a szakácsművészetet, a pasta-kultúra a szíve csücske, de tudja, hogy itthon sokan félreértik, éppen ezért tippeket ad arra, hogyan tehetjük egészségessé és izgalmassá ezeket a fogásokat is. Éppen ezért gyakorlott szakácsok számára is tartogat meglepetéseket, a kezdők számára pedig extra segítséggel készült, QR-kóddal elindítható kis videók formájában.

És hogy mi jön ezután? Rozina nagyon sok fronton áll/állt helyt, de most úgy érzi, ideje kicsit lelassulni. Az étterem és a forgatások mellett nagyon kíváncsi arra, milyen lesz a könyv fogadtatása, közben pedig folyamatosan képezi magát. Jelenleg kiemelten foglalkoztatja az ételek általi holisztikus gyógyítás, ezért a londoni székhelyű Academy of Healing Nutrition iskolában folytat posztgraduális tanulmányokat. Emellett hol a MVÜK-ben tart motivációs beszédet, hol a pályakezdőket segíti, a lényeg, hogy legyen súlya annak, amit tesz. Hogy tőle idézzek zárásként: „Szerintem jó, ha a gyerekkori álmaidat minél hamarabb megvalósítod, mert akkor felszabadulsz a cél terhe alól, és rájössz, hogy tulajdonképpen nem is ezek az igazán fontosak.”

Fotók: Erdőháti Áron

továbbiak
Hogyan fűt Közép-Európa?
strategy

Hogyan fűt Közép-Európa?

Nyakunkon a magas rezsi, a hideg tél pedig egyre csak közeleg. Hogyan veszi fel Közép-Európa a harcot a magas fűtésszámlák ellen? A háború kitörése óta mumusként él a tudatunkban a hideg tél, de eddig nem éreztük bőrünkön a megtöbbszöröződött fűtési számlákat. Mostanra viszont nem ritkák a fagypont körüli éjszakák, így
Ismét leereszkedik a vasfüggöny?
strategy

Ismét leereszkedik a vasfüggöny?

A kérdés csak a pontos helye. Az orosz-ukrán háború kirobbanásának ideológiai okai, az éppen újrarendeződő világrend, vagy a háború lehetséges lefolyása enyhén szólva is aktuális és fejtegetésre érdemes kérdéskörök. Norman Naimark amerikai történész, a Stanford Egyetem professzora Budapestre látogatott, és egy panelbeszélgetés során osztotta meg tudását és véleményét többek között
Arché, avagy visszatérés a kultúra kezdeteihez | Kacper Kowalski fotókönyve
design

Arché, avagy visszatérés a kultúra kezdeteihez | Kacper Kowalski fotókönyve

A fotográfus több éves munkájának gyümölcse ez a fotókönyv, amelyben a lengyel jégvilág változékonyságát tárja elénk. Kacper Kowalski idén az International Photography Awards díját is átvehette a projektért. A könyv első fotói a 2016-os és 2017-es évek téli időszakában készültek. A lengyel fotográfus ötszáz méter magasságból fényképezte a Visztula vizét,