Érezd magad otthon | Lujza & Koriander

Érezd magad otthon | Lujza & Koriander

Tény és való, hogy minden meglepetésnek megvan a maga varázsa, hiszen jó néha kilépni a komfortzónából és teljesen szokatlan dolgokat tapasztalni. Ugyanakkor kell az egyensúly, ezért egyre inkább felértékelődik az olyan helyek felfedezése, ahol minden ismerős, ahol melegség fogad és egyszerűen csak jó lenni. A Lujza & Koriander nemcsak a váciak, de a budapestiek és a környékbeliek szívébe is azonnal belopta magát, nem véletlenül!


Minden történet kezdődik valahol, a Lujza & Korianderé azonban olyan, akár egy recept: több összetevőből áll, pár csipet szerencsés együttállással megspékelve. Pajor Levente már több mint egy évtizede az ingatlaniparban tevékenykedett, emellett Airbnb-lakásokat is felújított és üzemeltetett még abban az időben, amikor felfutóban volt ez a szektor. Levi és testvére, Lelkes Heni még gyerekkorukban eldöntötték, hogy egyszer majd lesz egy cukrászdájuk, de az évek egyre messzebb sodorták ezt a közös álmot. Azonban bekapcsolódott a történetbe Levi felesége, Hámory Dorottya, aki saját gyógyulását keresendő szeretett bele a főzésbe, az ételekbe. Viszonylag korán tanulni, inspirálódni kezdett, egy időben lakáséttermi vacsorákat tartott, de a Chez Dodónál is volt üzletvezető, sőt, két hónapig Costa Ricán is főzött egy elvonulóközpontban a vendégeknek.

Miután elvégzett egy képzést a The Institute for Integrative Nutrition's Mission-nél, a holisztikus szemléletmód még inkább beépült a főzési metódusába, de sokáig hiányzott, hogy valódi színtere legyen, ahol meg is mutathatja a tudását. Levivel még egy 2017-es thaiföldi utazás során született meg az ötlet, hogy jó volna egyszer egy saját vendégház formájában visszaadni abból a sok kedvességből, amit délkelet-ázsiai utazásaik során tapasztaltak.

A Lujza & Koriander 2020. július 1-jén nyitott meg, a járvány közepén, amikor éppen lazultak a szabályok. A teljes átalakítást ők végezték, de lakásétterem vagy kávézó helyett egy vendégház formálódott, két szinttel, 8 vendégszobával, terasszal, kedves kerttel és egy tágas vendégtérrel. Az egész kialakítás, a természetközeli színek, a békés atmoszféra az ő ízlésüket tükrözi, akár a szobák letisztult berendezése. Ezek közül kettő a kertre, hat a Dunára néz, így hiába vagyunk még viszonylag forgalmas pontján Vácnak, könnyű elcsendesedni. A rendhagyó név is tőlük jön, hiszen Lujza Heni gyerekkori beceneve, a koriander pedig Dorka kedvenc fűszere. A névadás mellett persze még nagyon fontos szerepük van a koncepcióban: Heni az alapítója ugyanis a Ribizli Édesműhelynek, ahonnan a pultba kerülő sütik, pohárdesszertek érkeznek, Dorka pedig a főzés mellett az étlap, ételek tervezését is végzi. Persze ne felejtsük el Levi rajongását sem a kávé iránt, vagy azt a rengeteg szakmai tapasztalatot, amit ezen a fronton szerzett. Ütős kombináció volt mindez ahhoz, hogy azonnal sikert arassanak.

Az emberek pedig jöttek. Budapestről vagy éppen Vácról, a félévnyi bezártság után szomjaztak a napsütésre, a kedves szóra és a finom ízekre. Amit pedig a Lujzában kaptak, azt leginkább törődésként lehet aposztrofálni – nemcsak a kedves, őszinte kiszolgálás, hanem a tulajdonosok állandó jelenléte, vagy az ételek összeállítása is garancia volt arra, hogy itt nagybetűs vendéglátás történik. Minden számít, a tányérra semmi nem kerül eredeti formájában, azaz az alkotóelemek kapnak egy könnyű pácot, öntetet, vagy éppen hőkezelést. A népszerű hummushkában például a házi hummusz és a shakshuka mellett roppanós zöldségkockák, tahiniöntet és sok-sok zöldfűszer találkozik. Kifejezetten szerettem, hogy végre a répa nem reszelve vagy vékonyra sütve, hanem a maga teljességében, falatnyi kis kockákban került a krémbe. Persze mozzarellával töltött, habkönnyű omlett vagy selymes zöldborsókrémes, íróval készített gofri is választható, akárcsak szezonszendvics lokális finomságokkal vagy zabpalacsinta házi mogyorókrémmel, fanyar gyümölcsökkel. Emellett heti menüvel, vagyis táblás ajánlattal is várják a vendégeket, ami mindig egy leves+szendvics kombináció és egy egytálétel, amit az utazásaik inspirálnak.

Amiket tudnak, környékbeli termelőktől szerznek be. A kenyér például egy gödi pékségből, a Vekni Műhelyből érkezik, de a tojás, a tejtermékek, és a húsáru is ismerőstől jön, utóbbi a Tibesz-Húsboltból. Az őrlőben a jó barát Maran pörkölő kávéi vannak, a hűtőben Juiceline dzsúzok sorakoznak, de ha valamiből jobban szeretik egy nagyobb márka változatát (pl. chai), akkor a személyes, külföldi kedvencek kerülnek a menübe.

És akkor még nem szóltunk a süteménypultról! A hűtő roskadozik Heni házias finomságaitól, mint az isler vagy a svéd mandulatorta, esetleg a gazdag piték, ropogós kekszek vagy a pohárkrémek. A népszerűséget mutatja, hogy tulajdonképpen végig se tudtam böngészni rendesen, mert annyira sokan jöttek és kérték a kedvenc sütijüket, hogy mire észbe kaptam, szinte minden elfogyott. Azért három mentes finomságot kipróbáltam: a banánkenyér, vegán málnás brownie és mandulakeksz mindegyike karakteres, nem túl édes (sőt, a csipet sót is kiéreztem belőlük), fantasztikus szaftossággal.

Az étterem minden szegletében érezhető a tulajdonosok keze nyoma – abban is, ahogy régi-új lokálpatriótaként összefogják a környék vállalkozásait, ha valamilyen közös ügyről van szó, vagy Vác fellendítéséért ötletelnek. Időközben a Felelős Gasztrohős Fenntartható vendéglátóhely minősítését is megszerezték, amire nagyon büszkék. Persze előfordulhat, hogy valami elfogy vagy éppen nincs hely, de mindent azonnal orvosolnak. A vendégek pedig hálásak ezért a gondoskodásért, nem véletlen, hogy van olyan, aki hetente többször ellátogat a Lujza & Korianderbe, vagy csak szerdánként, de ugyanabban az időpontban, ugyanazt rendelve, ugyanolyan sorrendben. Ez a béke- és otthonérzés az, ami igazán különlegessé teszi Levi, Dorka és Heni szerelemvállalkozását. Én azt mondom, még több ilyet, és jobb hely lesz a világ!


Lujza & Koriander | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Poznań legédesebb és legújabb bárja | CANDY
design

Poznań legédesebb és legújabb bárja | CANDY

Szinte álom és valóság játéka. Meseszerű, édeskés és nagyon rózsaszín, majdnem olyan, mint Willie Wonka műhelye gyerekkorunkból. A legújabb poznańi CANDY koktélbár a romantikus belső terek, a pasztell színek és a neonfények kedvelőit azonnal magával rántja. A CANDY koktélbár a Wrocławskán, Poznań központjának egyik legforgalmasabb utcájában található. Nehéz nem rácsodálkozni
Egy átalakulásra szoruló konstruktív együttműködés
strategy

Egy átalakulásra szoruló konstruktív együttműködés

Interjú Daniel Höltgennel, az Európa Tanács munkatársával, az emberi jogokról, a demokráciáról és a jogállamiságról, a háború, a jogtiprás és a globális világrend megrendülésének borús időszakában. Az Európa Tanács (ET) 1949-ben jött létre a jogállamiság, a demokrácia és az emberi jogok védelme és érvényesítése céljából. Mind Ukrajna, mind Oroszország tagja
Szauna a természet hangjával
design

Szauna a természet hangjával

A cseh What a Hut csapatának köszönhetően Zlín közelében, a város körüli erdők lábánál egy új szabadtéri pihenő kapott helyet. Egy rekreációs közösségi tér, nem csak a szaunázás kedvelőinek. Íme, a Budka! Adéla Bačová terméktervező és belsőépítész különböző iparágakból érkező tudását gyúrta össze egy egésszé, amikor megalapította zlíni székhelyű What