Ezeket az építészeti projekteket várjuk a legjobban 2023-ban

Ezeket az építészeti projekteket várjuk a legjobban 2023-ban

Összegyűjtöttük a leglátványosabbnak ígérkező épületeket, amelyek várhatóan még idén elkészülnek. A listánkon számos régiós terv mellett a világ második legmagasabb felhőkarcolója is szerepel.


Merdeka 118, Kuala Lumpur, Malajzia – Fender Katsalidis

Fotó: Fender Katsalidis

Várhatóan az év második felében adják át ezt a Kuala Lumpur-i felhőkarcolót, amely 678,9 m-es magasságával a világ második legmagasabb épülete lesz a dubaji Burdzs Kalifa mögött. A 118 emeletes tornyot egy ausztrál iroda, a Fender Katsalidis tervezte. Alul egy bevásárlóközpont kap majd helyet, a homlokzat üvegének mintáját pedig a hagyományos maláj művészet inspirálta.


Tiranai piramis, Albánia – MVRDV

Fotó: MVRDV

2021 februárjában kezdték átépíteni az albán fővárosban ezt az egykori kommunista emlékművet. Míg az eredeti betonhéjat megőrizték, több ponton is kinyitották a struktúrát a külvilág felé, hogy a város kulturális életének új központjaként éledhessen fel.


Mendel üvegház, Brno, Csehország – Chybik + Kristof

Fotó: Chybik + Kristof/Monolot

Az ágostoni rendhez tartozó brnói apátságnak hatalmas tudománytörténelmi jelentősége van: az apátként tevékenykedő Gregor Mendel itt teremtette meg a tudományos örökléstan alapjait, ami miatt joggal nevezik a genetika atyjának. A Chybik + Kristof az apátsághoz tartozó üvegházat élesztette fel, ahol annak idején a kísérleteket végezte Mendel. Az építés során fontos volt az eredeti alapok megőrzése és láthatóvá tétele, majd eköré egy olyan struktúrát húztak fel, amely egy turizmus szempontjából is változatos célokra felhasználható egység.


Pekingi könyvtár, Kína – Snøhetta

Fotó: Plomp/Snøhetta

A norvég iroda az ECADI-val kollaborál ennek az éteri megjelenésű könyvtárnak a kivitelezésén. Az intézmény a tervek szerint nemcsak a hagyományos könyvcserélés háza lesz, hanem egy információátadást, tanulást és vitakultúrát ösztönző központ. Izgalmas, erdőszerű struktúrája 16 méter magas lesz, a homlokzat pedig hatalmas üveglapokból áll össze, hogy biztosítsák az átláthatóság érzését. A tetőt a talajjal összekötő, szoborszerű oszlopok nemcsak a szerkezet stabilitása miatt kellenek, hanem a ezek rejtik a klímáért, világításért és akusztikai komfortért felelős technikát is.


Masaryčka, Prága, Csehország – Zaha Hadid Architects

Fotó: Studio Horak

Óriási, 28 ezer négyzetméteres területet alakít át a Zaha Hadid Architects Prága óvárosában, amely korábban egy parkoló volt. Egy nagy közlekedési csomópontot hoztak itt létre, amely nagyban egyszerűsíti a környék közlekedését. Átjárást biztosít a Na Florenci utca és a Hybernská Boulevard között, valamint integrálja a már létező közlekedési eszközök megállóit, hogy egy helyen lehessen elérni a vasútállomást, a metrót, a buszpályaudvart, illetve a későbbiekben reptéri összekötő vonatot is terveznek innen indítani.


Nagy Egyiptomi Múzeum, Kairó, Egyiptom – Heneghan Peng

Fotó: Ahmed Wahba

Már több éve csúszik ennek a grandiózus múzeumnak a megnyitása, aminek alapítását még 2002-ben jelentették be. A hírek szerint az épület már tényleg a célegyenesben van, és megnyitása után ez lesz a világ legnagyobb egyetlen civilizációnak szentelt múzeuma.


Modern Művészetek Múzeuma, Varsó, Lengyelország – Thomas Phifer and Partners

Fotó: The Boundary

A varsói Plac Defiladra egy két épületből álló komplexumot tervezett a Thomas Phifer and Partners: az egyikben egy múzeum kap helyet, a másikban pedig a TR Warszawa színház. A New York-i stúdió nagyon modern, letisztult épületeket álmodott meg a történelmi emlékektől hemzsegő városba, ahol szándékuk szerint egy teljesen új kulturális központ alakul majd ki.


Természettudományi Múzeum, New York, USA – Studio Gang

Fotó: Neoscape Inc., AMNH

New York egyik legsűrűbben látogatott múzeuma kinőtte a saját kereteit, így Richard Gilder Center for Science, Education, and Innovation néven egy új szárnyat nyitnak. Az új épület betonból készült barlangos formáját az olyan természetes folyamatok inspirálták, mint például a kanyonok és a gleccserek formálódása. A mozgalmas belső tér ráadásul kiválóan átlátható, ami megkönnyíti a múzeumon belüli tájékozódást.


Forrás: Archdaily, Chybik + Kristof

továbbiak
A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton
design

A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton

A stúdió virtuális lesz, azaz valódi díszletek helyett LED falak adják majd a hátteret, cserébe már jövőre elkészülhet. 11 millió euró értékű beruházást hajt végére a Visual Europe Group Magyarország a fóti HelloParks területén. A virtuális stúdió lényege, hogy nem kell fizikailag is felépíteni a díszleteket, hanem LED falak segítségével
Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?
design

Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?

A Persian Pillow projekt alkotója a Midjourney segítségével modellezte le, hogyan épülhettek az ókori piramisok – csak ezúttal párnákból. Egy AI művész, Ulises vett egy mindenki otthonában megtalálható tárgyat, a párnát, és felépítette belőle az ókori világ legnagyobb csodáit. A rejtélyes módon épült, kolosszális piramisok az ő képein ugyan kicsit humorossá,
A kreativitás kibontakozását támogatja ez az óvoda Csehországban
design

A kreativitás kibontakozását támogatja ez az óvoda Csehországban

„Mi a gyermekkor?” – tette fel a kérdést az Architektura stúdió a cseh Říčany településen található óvoda megtervezésekor. Az építésziroda tervezői szerint nem csak a család, a játszótéri élmények, hanem a gyerekeket körülvevő tárgyi- és épített környezet is a nevelés fontos eszközei. Így a tér kialakításakor a gyerekeket középpontba helyezve az