Szavazz a kedvenc budapesti épületedre!

Szavazz a kedvenc budapesti épületedre!

A Déli pályaudvar, az Újpalotai Víztoronyház, az újpesti Ady Endre Művelődési Központ, az OKISZ-székház, a Planetárium – öt budapesti épület, melyeket korábban mi is bejártunk már. Most rajtad a sor, hogy eldöntsd, melyiket szeretnéd viszontlátni a HYPEANDHYPER legújabb plakátján! Görgess és szavazz te is!

Igencsak hiányoljuk már azokat a városi sétákat, amelyeken modern építészeti örökségünk egy-egy ikonikus képviselőjét ismerhettük meg. A Kortárs Építészeti Központ által szervezett vezetések alkalmával az Othernity projekthez kapcsolódó, emblematikus épületeket jártuk be. Eszelős napsütésben fedeztük fel a sokunk számára ismerős Déli pályaudvart, megmásztuk az égbe törő Újpalotai Víztoronyházat, belestünk a bedeszkázott újpesti Ady Endre Művelődési Központ kerítésén, kipróbáltuk az OKISZ-székházban a páternosztert és megcsodáltuk a Népligetben szunnyadó Planetáriumot is.

Időközben pedig megismerkedtünk Felső Boróka építész-grafikussal (korábbi cikkünket itt olvashatjátok), aki szemet gyönyörködtető printeket tervezett olyan figyelemre méltó épületekről, mint a Virág Csaba által tervezett Fehér Galamb-ház vagy a bontásra ítélt Budavári Országos Villamos Teherelosztó Központ. S hogy miért is fontos mindez?

Az Othernity sétái után sóvárogva és Felső Boróka grafikáit látva úgy döntöttünk, szeretnénk a magunk módján mi is tisztelegni a modern építészet remekei előtt, ezért életre hívjuk a HYPEANDHYPER saját printkollekcióját. Az „Othernity Collection by Boróka Felső” névre keresztelt sorozatban elsőként a közönség dönthet arról, melyik Othernity-épület kerüljön fel a Felső Boróka által megálmodott, limitált példányszámban elérhető plakátokra. A közönség egy héten keresztül szavazhat az öt épület valamelyikére, a nyertes befutó pedig plakát formájában lesz elérhető a HYPEANDHYPER webshopjában, május környékén.

A nosztalgia jegyében, egyúttal szavazásra buzdítva az építészet szerelmeseit, most felelevenítjük az egykori szuper sétákat. Az oldal alján pedig megtalálod azt a linket is, amelyen leadhatod szavazatodat (a voksolás eredményét a HYPEANDHYPER Facebook- és Instagram-oldalán tesszük közzé április 13-án).

Kattints az épület nevére és éld újra a városi sétát!

Déli pályaudvar
Tervező: Kővári György

Újpalotai Víztoronyház
Tervező: Tenke Tibor

Újpesti Ady Endre Művelődési Központ
Tervező: Ferencz István

OKISZ-székház
Tervező: Mónus János

Planetárium
Tervezők: Lux László, Tömöri Tamás

Szavazz a kedvencedre itt!

Fotók: Mohai Balázs és Csizik Balázs

Othernity | Web | Facebook | Instagram
Boróka Felső Design | Facebook | Instagram

továbbiak
Hétköznapi furcsaságok | Czechia zine
east

Hétköznapi furcsaságok | Czechia zine

Charles Baudelaire a modern nagyvárosban kószáló alakot flâneur-nek nevezte el: ő a városlakó, aki mindig nyitott szemmel jár, megtapasztalja a körülötte lévő dolgokat és otthonosan érzi magát a városi nyüzsgés közepette. Sajátos módon lép kapcsolatba a körülötte lévő világgal, enged a város sodrásának, miközben folyamatosan véleményt alkot és megörökíti a
Kelet-Európa legjobb vízparti éttermei | TOP 5
east

Kelet-Európa legjobb vízparti éttermei | TOP 5

Nincs is annál jobb érzés, mint egy kellemes nyári estén üldögélni a vízpart mellett, hallgatva, ahogy a hullámok nekicsapódnak a stégnek falatozás közben. Mai válogatásunkban egybegyűjtöttük Kelet-Európa egyedülálló vízparti éttermeit, amelyekben a gasztronómiai különlegességek és az exkluzív enteriőrök sem maradhatnak el. Mlýnec Étterem | Prága, Csehország Kortárs gasztronómiai élmény közvetlenül a
HIGHLIGHTS | Újraéledő múlt
design

HIGHLIGHTS | Újraéledő múlt

Korábbi válogatásainkban volt már alkalmunk a nyolcvanas évek tárgytervezését megismerni, erre a hétre azonban minden eddiginél izgalmasabb projekteket válogattunk össze, így élesztve újjá a múlt eszközeit. A kor tárgytervezésének stíluseszközeit, elvárásait már legutóbbi cikkünkben kiveséztük, ezért most a korszak eszmeiségéről, hatásáról ejtünk pár szót. HIGHLIGHTS | Létező múlt Ha minimalizmusról és