Szavazz a kedvenc budapesti épületedre!

Szavazz a kedvenc budapesti épületedre!

A Déli pályaudvar, az Újpalotai Víztoronyház, az újpesti Ady Endre Művelődési Központ, az OKISZ-székház, a Planetárium – öt budapesti épület, melyeket korábban mi is bejártunk már. Most rajtad a sor, hogy eldöntsd, melyiket szeretnéd viszontlátni a HYPEANDHYPER legújabb plakátján! Görgess és szavazz te is!

Igencsak hiányoljuk már azokat a városi sétákat, amelyeken modern építészeti örökségünk egy-egy ikonikus képviselőjét ismerhettük meg. A Kortárs Építészeti Központ által szervezett vezetések alkalmával az Othernity projekthez kapcsolódó, emblematikus épületeket jártuk be. Eszelős napsütésben fedeztük fel a sokunk számára ismerős Déli pályaudvart, megmásztuk az égbe törő Újpalotai Víztoronyházat, belestünk a bedeszkázott újpesti Ady Endre Művelődési Központ kerítésén, kipróbáltuk az OKISZ-székházban a páternosztert és megcsodáltuk a Népligetben szunnyadó Planetáriumot is.

Időközben pedig megismerkedtünk Felső Boróka építész-grafikussal (korábbi cikkünket itt olvashatjátok), aki szemet gyönyörködtető printeket tervezett olyan figyelemre méltó épületekről, mint a Virág Csaba által tervezett Fehér Galamb-ház vagy a bontásra ítélt Budavári Országos Villamos Teherelosztó Központ. S hogy miért is fontos mindez?

Az Othernity sétái után sóvárogva és Felső Boróka grafikáit látva úgy döntöttünk, szeretnénk a magunk módján mi is tisztelegni a modern építészet remekei előtt, ezért életre hívjuk a HYPEANDHYPER saját printkollekcióját. Az „Othernity Collection by Boróka Felső” névre keresztelt sorozatban elsőként a közönség dönthet arról, melyik Othernity-épület kerüljön fel a Felső Boróka által megálmodott, limitált példányszámban elérhető plakátokra. A közönség egy héten keresztül szavazhat az öt épület valamelyikére, a nyertes befutó pedig plakát formájában lesz elérhető a HYPEANDHYPER webshopjában, május környékén.

A nosztalgia jegyében, egyúttal szavazásra buzdítva az építészet szerelmeseit, most felelevenítjük az egykori szuper sétákat. Az oldal alján pedig megtalálod azt a linket is, amelyen leadhatod szavazatodat (a voksolás eredményét a HYPEANDHYPER Facebook- és Instagram-oldalán tesszük közzé április 13-án).

Kattints az épület nevére és éld újra a városi sétát!

Déli pályaudvar
Tervező: Kővári György

Újpalotai Víztoronyház
Tervező: Tenke Tibor

Újpesti Ady Endre Művelődési Központ
Tervező: Ferencz István

OKISZ-székház
Tervező: Mónus János

Planetárium
Tervezők: Lux László, Tömöri Tamás

Szavazz a kedvencedre itt!

Fotók: Mohai Balázs és Csizik Balázs

Othernity | Web | Facebook | Instagram
Boróka Felső Design | Facebook | Instagram

továbbiak
Évszázadok fúziója | Lea House
design

Évszázadok fúziója | Lea House

Manapság megannyi kísérlet példázza az eltérő korok közti harmóniát: legyen az a divatiparban, a formatervezés területén vagy az építészetben, mind igazolják, hogy ez az összhang több puszta dekoratív megoldásnál. A korszakalkotó stílusok keveredése a precedense a jelen és a múlt szimbiózisának, az eklektika egyszerre kihívás, értékmentés és bátorság – ráadásul egyre
Kelet-Európa legszebb fürdői | Top 5
architecture

Kelet-Európa legszebb fürdői | Top 5

Nagyon várjuk már, hogy a karantén és a járványhelyzet után egy kellemes fürdőben pihenhessük ki az elmúlt időszak fáradalmait. Toplistánk öt látványos helyszínt mutat be a régióból a fürödni vágyóknak. Ez a cikk eredetileg 2021. március 3-án jelent meg. Orhidelia Wellness | Podcetrtek, Szlovénia Az Enota tervezőiroda a szlovéniai wellnessközpont tervezésekor
Láttad már? Itt van Budapest antivárosnéző füzete!
east

Láttad már? Itt van Budapest antivárosnéző füzete!

Az útikönyvekben bemutatott turistalátványosságok szinte kivétel nélkül „csodásak”, „különlegesek”, és gyakran még „a világért se hagyjuk ki!” felszólítás is szerepel a nevezetességek mellett. De mi történik, ha saját otthonunk utcáin szeretnénk turistáskodni egy kicsit, méghozzá rendhagyó módon – elfogultság- és ömlengésmentesen? Ebben segít nekünk Gáspár Balázs antivárosnéző füzete, ahol – többek között