fbpx
Nyomj Entert

Így épült minimalista családi ház egy műemlékké nyilvánított szélmalomból!

Mindig izgalmas figyelemmel követni egy-egy régi, elhagyatott, funkcióját vesztett épület későbbi sorsát. A kreatív stúdióknak és az innovatív technológiáknak köszönhetően ma már szinte bármilyen magára hagyott vagy éppen rossz állapotban lévő építmény újjászülethet, majd lakhatóvá válhat. Ez történt az Ostravától néhány kilométerre található, műemlékké nyilvánított szélmalom esetében is, melyet nem más, mint David Kotek építész alakított át kertes házzá, saját családja számára.

A telken eredetileg a malom mellett egy bontásra ítélt komplexum állt, amelyből egyedül a pincét hagyták meg, az alapanyagait pedig újrahasznosították a földszintes családi ház építése során. A környezettudatosság olyannyira fontos része a projektnek, hogy a kivitelezés során kizárólag helyi vállalkozókkal dolgoztak, valamint a köveket, amelyek a burkolat egyes részeit alkotják a helyszínen bányászták. A fenntartható életvitelhez az esővíz gyűjtése és felhasználása is hozzátartozik, így a már létező kút mellé egy újat is fúrtak, valamint csapadékvíz elvezető hálózattal látták el az egész építményt.


A történelmi malom a bővítéssel együtt minimalista, elegáns külsőt kapott, ezzel megteremtve a tökéletes összhangot az új és régi stílusirányzatok között. A homlokzat sérült elemeit helyreállították, a tartógerendákat és a mennyezetet pedig teljesen kicserélték. A családi ház nyeregtetejét és a külső falakat osztott vörösfenyő zsindellyel fedték, valamint egyes elemeket antracitlemezekkel díszítettek. A tágas ablakok fénnyel töltik meg a belső tereket, ahol meleg tónusú, rétegelt lemezből készült bútorokkal találkozhatunk.


PROJEKTSTUDIO EUCZ | Web | Facebook | Instagram

Forrás: EARCH, Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük